Веригата за детски играчки Хиполенд не е нарушила закона и

...
Коментари Харесай

Съдът отмени глобата на "Хиполенд", наложена от КЗК след протестите миналото лято

Веригата за детски играчки " Хиполенд " не е нарушила закона и не е въвела в подвеждане потребителите. Комисията за защита на конкуренцията е тълкувала превратно обстоятелствата, когато е наложила 124 590 лв. имуществена глоба на компанията. Това постанови Административен съд София, като решението може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд в 14-дневен период от съобщаването му на страните.
Предистория
Решението на антимонополната комисия за нарушаване от страна на " Хиполенд " е от 12 ноември 2020 година То идва след инспекцията по сигнал на консуматор, а мотивът е рекламна акция на компанията от април 2020 година под мотото " -40% определени модели Lego ". В сигнала си до Комисия за защита на конкуренцията клиентът твърди, че на интернет страницата на сдружението не е означено, че промоцията е за артикули, които са в лимитирани количества на склад. В сигнала до Комисия за защита на конкуренцията се показва също, че " това е систематична комерсиална процедура на " Хиполенд " за привличане на клиенти със заблуждаваща реклама, при чести промоции на мощно занижени цени ".

След направено изследване комисията стига до извода, че рекламната акция заблуждава потребителите, защото в огромна част от каналите за връзка липсва напътствие, че в действителност става дума за лимитирани количества на промотираните продукти. Комисия за защита на конкуренцията е приела също, че употребяваното от веригата рекламно обръщение оставя усещане измежду потребителя, че в случай че не успее да реализира покупка в онлайн магазина, би могъл да закупи мечтаната промоционална стока във всеки един магазин на " Хиполенд ", през целия интервал на осъществяване на акцията.

" Хиполенд " попадна под ударите на Комисия за защита на конкуренцията през ноември 2020 година, откакто по време на летните митинги против държавното управление притежателят на веригата - Мариан Колев, и чиновниците във компанията застанаха намерено на страната на протестиращите. Освен това Колев реагира остро и обществено против полицейско принуждение при започване на септември, когато двамата със сина си бяха напръскани със спрей по време на антиправителствените митинги, в резултат на което зародил риск за зрението им. Ден и половина по-късно Национална агенция за приходите, митниците, Министерство на вътрешните работи, Държавната организация по метрология нахлуха за инспекции в компанията. По-късно Министерство на вътрешните работи заяви, че тогавашният министър Светослав Терзийски персонално се обадил на шефа да изясни, че акцията се приключва. А през ноември Комисия за защита на конкуренцията излезе със умозаключение за нарушаване във връзка рекламната акция и наложи 124 590 лв. санкция на веригата.
Съдът: Няма заблуждаваща реклама
Съдебният състав не споделя извода на Комисия за защита на конкуренцията за нарушаване и счита, че посланието на " Хиполенд " за съответната рекламна акция не е заблуждаващо, не е подвеждащо и не може да повлияе на икономическо държание на субектите и да нанесе вреди на съперник.

Според съда посланието не е подвеждащо, тъй като компанията правилно дава настояща информация на потребителя посредством специфични надписи дали стоката е налична. Освен това е налице явен надпис, че " Хиполенд " не подсигурява категорично наличността на стоката все още на привършване на поръчката ". Има и поето обвързване от страна на търговеца при привършване на количествата да реализира контакт с евентуалния консуматор, с цел да му бъде предоставена спомагателна информация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР