Венецуелската опозиция, изненадана от неочакваното обявяване на предсрочни президентски избори

...
Венецуелската опозиция, изненадана от неочакваното обявяване на предсрочни президентски избори
Коментари Харесай

Обърканата венецуелска опозиция не знае дали да участва в изборите

Венецуелската съпротива, сюрпризирана от непредвиденото оповестяване на предварителни президентски избори на 22 април, би трябвало да избере каква тактика ще следва - протест на изборите или присъединяване, целящо да предотврати допустимо преизбиране на Николас Мадуро.

" Ние сме като боксьори, които са получили толкоз удари, че са замаяни ", призна през вчерашния ден главният договарящ от антиправителствения лагер Хулио Борхес, ден след удара, нанесен от националната изборна комисия, упреквана, че служи на властта.

" Тези избори не се употребяват с поддръжката на всички политически партии и лимитират опцията за присъединяване ", съобщи Държавният департамент на Съединени американски щати, обвинявайки Мадуро, че " продължава да разрушава демокрацията във Венецуела ".

Обявяването на датата за вота от изборната администрация броени часове след неуспеха на договарянията сред държавното управление и опозицията, е последният от серия произшествия, отслабили опозиционната " кръгла маса за демократично единение " - главното обединяване на съперниците на президента социалист.

Властите не разрешиха " кръглата маса " да взе участие в президентските избори. Забранено беше и присъединяване на двамата ѝ съществени водачи - Енрике Каприлес, който към този момент се е кандидатирал два пъти, и Леополдо Лопес, който се намира под домакински арест.

В отговор Хулио Борхес прикани своя съществено разграничен политически лагер да показа обединен фронт. Кръглата маса сплотява трийсетина партии, само че не съумява да се споразумее за тактика за свалянето на Николас Мадуро от властта - битка, която мина през изключително трагичен интервал предходната година, когато при четиримесечните митинги бяха убити 125 души.

Фотогалерия: Над 120 убити и хиляди ранени след година митинги във Венецуела >

" Без единение сме мъртви ", съобщи Борхес в послание по радиото, обяснявайки, че опозицията към момента се колебае дали да взе участие в изборите. Обмислят се два сюжета: " да се затворим изцяло и политическите партии и венецуелското общество " да откажат да отидат до урните, или да се показа обединен претендент на опозицията, с цел да се покажат всички нередовности в процеса.

Борхес добави, че са планувани срещи сред водачите на " кръглата маса " и разнообразни представители на гражданското общество, с цел да се обясни курсът, който би трябвало да бъде следван. Обсъжда се и нова интернационална дипломатическа самодейност, целяща да осъди обстановката във Венецуела.

Президентът Николас Мадуро ръководи страната от 2013 година и е извънредно неизвестен заради тежката икономическа рецесия. Той се пробва да завоюва нов мандат. При настоящия сюжет " ясно се обрисува победа на Мадуро, в случай че опозицията не успее да се сплоти ", счита политоложката Франсин Джамом.

Президентът Мадуро от своя страна разгласи през вчерашния ден, че е подготвен да възобнови разговора с опозицията, в случай че тя одобри да подпише документа, направен в Санто Доминго, който за момента е замразен за неопределен срок. " Аз подписах съглашението от Санто Доминго ", съобщи Мадуро. " Каня всички политически партии от " кръглата маса " да го подпишат. Ако се появят нови тематики, ще продължим полемиките. "

Изправена пред риска от ново разделяне и пред вероятността за преизбиране на Мадуро, който наподобява несъмнено, специалистът Леандро Ареа поучава опозицията да не взе участие в изборите. " Не става дума да се въздържите, а да не участвате в една машинация ", декларира той.

Фотогалерия: Бягство от глада във Венецуела >

" Президентът Николас Мадуро ще манипулира мощно разпоредбите на играта, с цел да подсигурява преизбирането си, даже ще прибегне доизмама, в случай че е належащо, което трансформира улицата в най-сигурното средство за смяна на режима ", декларира компанията за разбор на политическите опасности " Юрейша груп ".

Други специалисти, като Луис Саламанка, считат, че съперниците на президента не би трябвало да го оставят да прави каквото си желае, макар " несправедливите условия ". " Основните благоприятни условия да се провокира забележителна политическа смяна минават през избори ", акцентира той.

Част от интернационалната общественост, в това число Евросъюзът и Колумбия, към този момент съобщи, че няма да признае резултатите от изборите, които съгласно Вашингтон " не са нито свободни, нито почтени ".

Вчера евродепутатите гласоподаваха в Страсбург с 480 гласа за, 51 срещу и 71 въздържали се " глобите да обзет и главните виновници за задълбочаването на политическата, обществена, икономическа и филантропична рецесия (във Венецуела), а точно президентът (Мадуро), вицепрезидентът (Тарек Ел Аисами) " и най-високопоставените военни.

Съединени американски щати към този момент постановиха самостоятелни наказания на високопоставени членове на държавното управление и не разрешиха на американски банки и жители да правят каквито и да било интервенции с венецуелския дълг. Вашингтон има желание да наложи наказания и върху износа на нефт от страната. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР