Венеция е един от символите на Италия и любима туристическа

...
Венеция е един от символите на Италия и любима туристическа
Коментари Харесай

Попада ли Венеция в ръцете на туристите?

Венеция е един от знаците на Италия и обичана туристическа дестинация на милиони туристи от целия свят. Това носи след себе си обаче доста негативи, изключително за локалното население, което попада в капан.

Рискът Венеция да се трансформира в нещо като „ Дисни Уърлд” е огромен – известна дестинация, а не работещ град. През 2019 година рекордните 25 милиона туристи са посетили Венеция. Увеличението на посетителите идва с висока цена - към 1000 венецианци напущат града всяка година, написа Aleteia.org.

Италия към този момент забрани влизането на круизни кораби във Венецианската лагуна. Целта беше да се отбрани екосистемата и историческото завещание на града. Решението отрази настояванията на локалните поданици и културните организации, само че не и на туристическия бранш. ЮНЕСКО към този момент разгласи, че Венеция може да бъде включен в листата със застрашените обекти на културното завещание.

Архиепископ Франческо Мораля сподели, че „ същинското предизвикателство за Венеция е да остане град за живеене”. По думите му Венеция би трябвало да даде приоритет на потребностите на фамилиите и възрастните хора пред тези на туризма. Колкото и несъразмерният туризъм да основава беди за Венеция, пандемията от COVID-19 разкри какъв брой зависи градът от своите гости. Загубените доходи мощно засегнаха бизнеса, подвластен от туризма, и даже публичният превоз трябваше да бъде понижен без непрекъснат поток от туристи. Може би истината е някъде по средата и за Венеция би трябвало да се откри точно такова решение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР