Върховният съд на САЩ осигури блестяща победа на противниците на

...
Върховният съд на САЩ осигури блестяща победа на противниците на
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ остави в сила закон, забраняващ аборта

Върховният съд на Съединени американски щати обезпечи блестяща победа на съперниците на абортите - отхвърли да анулира закон на щата Тексас, който не разрешава прекратяването на бременност след шестата седмица даже при обезчестяване или блудничество, съобщи Aleteia.org.

Високата инстанция, сезирана незабавно от бранителите на правото на аборт, не се произнесе дали законът, влезнал в действие денонощие преди този момент, дава отговор на конституцията. Но загатна за " комплицирани и нови процедурни въпроси ", с цел да го остави настоящ, до момента в който продължат правосъдните борби.

Решението бе взето с нищожно болшинство от петима съдии с консервативни възгледи, трима от които бяха назначени от някогашния президент Доналд Тръмп поради позицията им против абортите. Председателят на съда Джон Робърт - сдържан реакционер също като тримата магистрати прогресисти, загатна, че би блокирал този " невиждан " закон, до момента в който не бъде изследван задълбочено. Подписан през май от губернатора републиканец Грег Абът, законът не разрешава аборт, щом бъде открито, че сърцето на ембриона бие, т.е. след към шест седмици от бременността, когато множеството дами даже не знаят, че са заченали.

Предвидено е изключение единствено при положение на заплаха за здравето на дамата. Преди Тексас, където над 85 на 100 от абортите се вършат след този период, сходни закони одобриха още 12 американски щата, само че всички те бяха анулирани по правосъден ред като нарушаващи разпореждане на Върховния съд от 1973 година, съгласно което конституционното право на аборт работи, до момента в който плодът стане жизнерадостен - към 22-ата седмица на бременността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР