Венецианският кинофестивал единственият в класа си, който остава на живо“

...
Венецианският кинофестивал единственият в класа си, който остава на живо“
Коментари Харесай

Сърцето на Венецианския кинофестивал е спасено

Венецианският кинофестивал единственият в класа си, който остава „ онлайн “ след експлоадирането на пандемията, стартира през днешния ден с доста разнообразна стратегия и нараснали ограничения за сигурност. Откриването на 77-ото му издание ще се състоя в Двореца на киното на остров Лидо, а фестивалът ще се организира от 2 до 12 септември. Начело на журито е  австралийската актриса Кейт Бланшет.

След съвещания със здравните органи са въведени нови ограничения: билетите към този момент се оферират единствено авансово и онлайн, само че броят на прожекциите е повишен с вярата, че това ще усъвършенства разпределението на феновете. И несъмнено, маските са наложителни на всички места. Построени са две нови летни кина навън, които ще приютят настанят максимален брой прожекции. Преди влизане в залите се мери температурата на всеки и всяко второ място би трябвало да остане свободно.

Филмите от програмата ще бъдат показвани и онлайн. Поредицата " Венецианска класика ", която показва възобновени кино класики, е преместена в Болоня на фестивала " Il Cinema Ritrovato ", до момента в който програмата   " Sconfini " - която откроява повече пробни филми - за момента е отсрочена.  В допълнение, състезанието „ Venice VR Expanded “, стартирал през 2017 година, ще се организира онлайн, с цел да уважи най-хубавите приноси във виртуалната действителност.  И въпреки всичко „ сърцето на фестивала “ е избавено, споделя неговия шеф Алберто Барбера.

В сърцето на фестивала са филмите, състезаващи се за Златния лъв. Тази година, въпреки и белязан от ковид, фестивалът предлага удивително многообразие в консурсната стратегия. В листата има удивително малко американски продукции, защото съвсем всички огромни холивудски продукции отложиха министър председателите си заради пандемията COVID-19.
 
Драмата Nomadland на Клои Жао е единственият филм с холивудска звезда от A-групата: двукратната носителка на " Оскар " Франсис Макдорманд ( “Фарго ”, “Три билборда отвън Ебинг, Мисури ”) играе жена на към 60 години, която е изгубила всичко в Голямата криза и пътува през западните щати като актуален бродяга.

От друга страна, италианското кино заема централно място: Четирима от 18-те претенденти за „ Златния лъв “ са от Италия, а филмът „ Lacci “ от режисьора Даниеле Лукети (не е в конкурса) ще открие фестивала. Друго италианско заглавие - „ Падреностро “ от режисьора Клаудио Носе е роман за политическия тероризъм и насилието, раздрусали Италия през 70-те години, през очите на дете.

В главния конкурс тази година ще се състезават 18 кино лентата, от които съвсем половината са режисирани от дами. Германският „ А на следващия ден целият свят “ на режисьорката Юлия декор Хайнц демонстрира радикализацията на младата антифашистка активистка Луиза, която употребява все по-крайни средства в битката против все по-десните публичните настройки.  В ролята на Луиза е изгряващата звезда Мала Емде. Руското кино е показано от кино лентата на Андрей Кончаловски „ Скъпи, приятели “, който демонстрира съвсем незнайната история за разстрела десетки участници в кротичък митинг в Новочеркаск през 1962 година.

***

Тази вечер по време на откриващана церемонията осем шефове на европейски кинофестивали ще създадат общо заявление в Двореца на киното на остров Лидо. Сред тях са ръководителите на кинофорумите в Берлин и Кан, в Локарно, Ротердам, Карлови Вари, Сан Себастиан, Лондон - и самият Венециански кинофестивал. 

Те ще приказват „ фундаменталната полезност на седмото изкуство, и ролята и смисъла на фестивалите в поддръжка и за разпространение на киното от цялостен ​​свят и по-специално европейското кино " на фона на пандемията, поради която множеството фестивали тази година бяха принудени да отсрочат датите си или даже да разгласят анулация.

Директорите желаят да покажат, че сходни огромни събития не са единствено витрина за проявление на най-хубавото, само че и центрове за просвета, обучение, просвещение на публиката и разговор с обществото.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР