Великобритания започна с месец по-рано зимната си ваксинационната кампания за

...
Великобритания започна с месец по-рано зимната си ваксинационната кампания за
Коментари Харесай

Притеснително: Ковид мутира

Великобритания стартира с месец по-рано зимната си имунизационната акция за ковид и грип поради опасения от мощно мутирал нов вид на Коронавирус.

В страната към този момент има 34 доказани случая на BA.2.86, като 28 от тях са открити в огнище на заразяване в домовете за възрастни хора в Норфолк, заяви Би Би Си. Специалисти споделят, че е рано да се каже дали той е по-опасен от предходните разновидности, само че бързо растящият брой на хваналите ковид и нуждаещите се от болнично лекуване подсказват, че английското опазване на здравето ще бъде изправено пред предизвикателна зима.

Проучване демонстрира, че всеки ден в Обединеното кралство към този момент има над 90 000 инфектирани с ковид, което е двойно повече по отношение на август. Нуждаещите се от болнично лекуване пък са се нараснали с 30% през последния месец, което принуди английските здравни управляващи да стартират още от 11 септември имунизационната си акция.

Засега те не считат да се връщат към имунизиране на всички жители, както беше по време на пандемията. На този стадий поканени за ваксина са единствено хората над 65 година, живеещите и работещите в обществени домове, медиците на първа линия и имащите отслабена имунна система. “Виждаме циркулиращ нов вид, за който се тормозим, че може да нахлуе в имунната система повече от разновидностите, които са циркулирали в предишното, и по тази причина желаеме да повишим имунитета на хората, изложени на максимален риск от тежка зараза ", сподели основният медицински консултант на страната проф. Сюзън Хопкинс.

В Съединени американски щати, където случаите на заразяване също се усилват, с изключение на към ранно имунизиране прибегнаха и до връщане на маските в някои учебни заведения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР