Великобритания ще подкрепи пълната забрана на пестициди, увреждащи насекоми, в

...
Великобритания ще подкрепи пълната забрана на пестициди, увреждащи насекоми, в
Коментари Харесай

Великобритания подкрепи пълна забрана на пестициди в Европа

Великобритания ще поддържа цялостната възбрана на пестициди, увреждащи инсекти, в цяла Европа. За това решение на държавното управление заяви секретарят по околната среда Майкъл Гуув, представен от английския вестник " Гардиън ".

Решението анулира предходната позиция на държавното управление. Основната причина за смяната в позицията са нови изследвания, които потвърждават, че неоникотиноидите са замърсили големи площи и предизвикват вреди на пчелните колонии. ТОва се случва след оповестяване на резултатите от огромно проучване, съгласно което 75% от всички летящи инсекти са изчезнали в Германия, евентуално е да става дума и за по-голям %. Майкъл Гуув разяснява, че е шокиран от заключенията от тези изследвания.

Неоникотиноидите са най-масово употребяваният инсектицид в света. През 2013 година Европейският съюз забрани използването им върху цъфтящи култури, само че тогава Англия беше измежду страните, които се опълчиха на възбраната. Европейската комисия упорства за цялостна възбрана на потреблението им отвън оранжерии. Очаква се гласоподаване през декември, само че с новата позиция на Англия това към този момент е доста евентуално.

" Последните доказателства демонстрират, че рисковете от неоникотиноидите за околната среда, изключително за пчелите и други опрашители с основна роля в хранителната промишленост, са доста по-големи, от колкото се смяташе преди ", разяснява Гуув, който акцентира това за задоволителна причина за спомагателни ограничавания за тяхното потребление.

По думите му не може да си позволим да излагаме на риск популацията на опрашителите. Намаляването им или изчеването им има и основни стопански последствия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР