Великобритания отбелязва днес 40-ата годишнина от освобождението на Фолклендските острови

...
Великобритания отбелязва днес 40-ата годишнина от освобождението на Фолклендските острови
Коментари Харесай

Великобритания чества 40-ата годишнина от битката за Фолклендските острови

Великобритания отбелязва през днешния ден 40-ата годишнина от " освобождението " на Фолклендските острови – архипелаг под английски надзор в южната част на Атлантическия океан, за който преди четири десетилетия се води светкавична война с Аржентина, чиито последствия се усещат и през днешния ден, съобщи Франс прес.

" Преди 40 години (...) английските сили освободиха Фолклендските острови ", съобщи във видеопослание, публикувано в Туитър, министърката на външните работи Лиз Тръс. " Те се биха самоуверено, с цел да бранят правото на хората да дефинират бъдещето си, и ние постоянно ще помним техните старания и саможертвата им ", добави тя.

Кралският английски легион е подготвил възпоменателна гала в Националния мемориален дендрариум, в Централна Англия, с цел да уважи ветераните, околните на починалите и цивилния личен състав, подкрепял английските сили. Церемонията ще бъде предавана онлайн в интернет паралелно с сходна демонстрация в Порт Стенли, столицата на Фолклендските острови.

Във войната сред Обединеното кралство и Аржентина, траяла 74 дни през 1982 година след настъпление на територията на 2 април, умират над 900 души – 649 аржентински бойци, 255 британци и трима поданици на острова.

Във връзка с годишнината в кралството се провеждат редица прояви, по-специално през днешния ден – на 14 юни, когато аржентинските сили се предават. На архипелага това е празничен ден, наименуван " Денят на освобождението ".

Същия ден капитулацията е оповестена в Народното събрание от министър-председателката Маргарет Тачър, изпратила близо 30 000 военни, с цел да освободят архипелага, който е под английски надзор от 1833 година, само че Аржентина и до през днешния ден има искания върху него.

Победата в късата война дава опция на премиерката реакционер, до тогава в мъчно състояние, да бъде избрана отново с висок резултат през 1983 година

За Аржентина войната е към момента жива рана, а Англия я показва като " избавление ", дало опция за преуспяване на територията, ситуирана на 400 км от аржентинския бряг и съвсем на 13 000 км от Лондон.

През 2013 година гласоподавателите от Фолклендските острови се произнасят съвсем единомислещо на референдум в интерес на английския суверенитет.

През 2020 година архипелагът е прочистен напълно от противопехотните мини, сложени по време на войната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР