Великобритания изобилства от зелена и плодородна земя, осигуряваща перфектни условия

...
Великобритания изобилства от зелена и плодородна земя, осигуряваща перфектни условия
Коментари Харесай

Най-известните британски сирена

Англия изобилства от зелена и плодородна земя, осигуряваща съвършени условия за произвеждане на мляко. С дългата си традиция в производството на сирене, тя е известна по целия свят със своите сирена. И не е изненада, че към този момент съществуват повече от 700 разновидности на английски сирена. Ще ви разкажем за десетте най-известни от тях, които би трябвало безусловно да опитате.

Cheddar (Чедър)

 Най-известните английски сирена

Най-популярният тип сирене в Обединеното кралство, което постоянно се харесва на хората. Докато това известно сирене в този момент се създава в доста страни по света, то произлиза от британското село Чедър в Съмърсет. Произвеждано минимум от 12-ти век, геогравската област Cheddar Gorge в края на селото съдържа няколко пещери, които обезпечават идеалната мокрота и температура за зреене на сиренето. Чедър е относително твърдо бяло или оранжево (ако се прибавят оцветители) сирене. Вкусът нормално е мек, кремообразен и равен. С узряването на чедъра усетите стават по-силни и орехови, а текстурата става по-ронлива.

Red Leicester (Ред Лестър)

Това е твърдо сирене, сходно на чедър, само че има по-мек усет и по-влажна, по-ронлива текстура. Неговият изразителен наситено оранжев цвят идва от растителна багра, наречена анато. Обикновено продавани на възраст от 6 до 12 месеца, по-младите сирена имат леко сладостен, мек усет. За разлика от това, по-зрелите сирена нормално са по-остри с по-ядков усет. Като цяло, добре уравновесено английско сирене, което се съчетава отлично с разнообразни виновност - както бели, по този начин и червени.

Stilton (Стилтън)

 Най-известните английски сирена Снимка: pixabay.com

Безспорно отличник измежду най-известните английски сирена - създава се в две разновидности, синьо, което има добавена сапротрофната гъба Penicillium roqueforti (използвана за произвеждане на сините сирена), и бяло, в което я няма. И двата сорта са получили статут на предпазено географско напътствие (ЗГУ) от Европейската комисия, което значи, че сиренето може да се създава единствено в трите окръга Дербишър, Лестършър и Нотингамшър. По-меко от Рокфор, Стилтън има богат и мек усет, с лют послевкус. Отлично сирене за натрошаване върху салати със сирене или в композиция с шери или портвайн.

Perl Las (Пърл лас)

Продължавайки с друго синьо сирене, Perl Las, което значи „ Синя перла “ на уелски, е едно от най-известните английски сирена от Уелс. Силен, само че кремообразен с леко солени нюанси, " синият " послевкус е изострен и дългогодишен. Както всяко синьо сирене, това е ужасно единствено по себе си, разтопено върху пържола или направено на сос или чорба.

Stinking Bishop (Вонящият епископ)

Още едно известно сирене във Англия - полумеко сирене от Глостършър, странното име идва от отчетливата му миризма. Острият мирис се получава от измиването на кората в пери (крушов сайдер). Алкохолът също придава кафяв/розов цвят на кората. Въпреки мощната миризма сиренето в действителност има доста мек и кремообразен усет. Произвежда се в лимитирани количества, тъй че няма да го намерите в нито един английски супермаркет, макар че магазините за занаятчийска храна и магазините за деликатеси би трябвало да го имат.

Welsh Caerphilly (Уелско Карфили)

 Най-известните английски сирена

Карфили е твърдо, ронливо бяло сирене, което произлиза от град Карфили в Уелс. Традиционното то би трябвало да се прави с краве мляко, създадено от уелски ферми и е предпазено от статут на европейско предпазено географско напътствие (ЗГУ). Има мек усет с привкус на цитрусови и тревисти усети.

Wensleydale (Уенслидейл)

Друго сирене в жанр чедър, то е кремообразно, влажно и ронливо. Има нотки на див мед и до момента в който старее, сиренето развива по-пълен и бездънен усет. Предлага се в доста разнообразни разновидности и заради медения мирис, постоянно се комбинира с плодове като боровинки.

Cornish Yarg (Корниш Ярг)

Пикантно, полутвърдо занаятчийско сирене, създадено в Корнуол. Сиренето се увива в листа от коприва и се оставя да отлежи, което води до присъщ усет. Копривата пази сиренето, като в същото време придава тревист мирис и оставя деликатна нотка на гъби и цитруси. След като узрее, сиренето е кремообразно и меко под кората, само че леко ронливо в сърцевината.

Dunlop (Дънлоп)

Дънлоп е шотландско сирене от село Дънлоп, в окръг Айршир. Разработено през 1700 година, сиренето получава статут на предпазено географско напътствие (ЗГУ) през 2015 година В резултат на това обичайното Ayrshire Dunlop може да се създава единствено в региона към селото, с мляко от крави Айршир, като се употребяват обичайни способи. Вкусовият профил е мек със сладостен маслен усет. И въпреки всичко, до момента в който узрява, се развиват фините орехови и кремообразни усети.

Cornish Brie (Корниш Бри)

Корниш Бри е меко сирене от Корнуол. Произвеждано от няколко мандри в региона, сиренето се прави от пълномаслено пастьоризирано краве мляко, произхождащо от локалния регион. Богатото корниш мляко придава на сиренето присъщ жълт цвят. Вкусът е доста по-мек от френския му еквивалент, само че към момента има доста кремообразни и маслени нотки. Отлично допълнение към всеки английски чийзборд, а за какво не и част от всички плата със сирене.

С всяко едно от тези млечни вкусотии може да приготвите вкусни предястия със сирене или супи със сирене.

Вижте още:

- Непознати британски сирена;

- Най-известните сини сирена в света;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР