Великобритания е стратегически партньор на България в Европа и съюзник

...
Великобритания е стратегически партньор на България в Европа и съюзник
Коментари Харесай

Румен Радев: Партньорството между България и Великобритания ще се развива и след Брекзит

Англия е стратегически сътрудник на България в Европа и съдружник в границите на НАТО. Страната ни цени високо поддръжката на Лондон за осъществяване на основни промени в правораздаването и постигането на резултати в битката с корупцията и проведената престъпност у нас. Това съобщи президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила, който през днешния ден на "Дондуков " 2 организира среща с посланика на Англия Ема Хопкинс, оповестиха от прессекретариата на президента.

По време на диалога президентът изрази убеденост, че без значение от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, София и Лондон ще продължат ефикасното си съдействие в основни сфери на съвместен интерес: защита, миграция, битка с тероризма, промяната в правораздаването, стопанска система и вложения.

Президентът Радев и дипломат Хопкинс бяха единомислещи, че приемането на дълготрайни ограничения за отбрана на европейските граници и битката против незаконния трафик са в полза на всички европейски страни.



Водещ акцент по време на срещата бяха напъните на България за предприемането на ефикасни ограничения за битка с корупцията. Посланик Хопкинс показа опита на Англия във връзка с превантивните дейности и прозрачността в процеса на възлагане и реализация на публични поръчки, в това число и опита на компании със седалище в Обединеното Кралство при присъединяване в търгове в България. По думите на президента битката с корупционните практики би трябвало да се случва в действително време, а не постфактум. Румен Радев изрази увереност, че законодателните ограничения за противопоставяне на корупцията би трябвало да засилят потенциала за навременно откриване, следствие и секване на корупционни схеми и санкциониране на причинителите. Особен акцент следва да се сложи във връзка с прозрачността и отчетността на публичните поръчки. По време на диалога беше маркирана и ролята на Механизма за съдействие и инспекция на Европейската комисия за България.

Ема Хопкинс и Румен Радев разискаха също по този начин подписаното тази седмица съглашение за Постоянно структурирано съдействие (ПЕСКО) в областта на защитата сред 23 страни членки на Европейския съюз. Двамата се съгласиха, че това съдействие би трябвало да усъвършенства разноските за защита на страните членки и развиването на техния защитителен капацитет.

Президентът Радев показа упованията на България, че при напускането на Европейски Съюз от страна на Обединеното кралство, ще бъдат обезпечени всички права на сънародниците ни, които живеят, учат и работят във Англия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР