Велико Търново. Звездни солисти, които изпълняват по великолепен начин изключителната

...
Велико Търново. Звездни солисти, които изпълняват по великолепен начин изключителната
Коментари Харесай

Звездни гласове изпълняват музиката на Моцарт в театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“ на Царевец

Велико Търново.
Звездни солисти, които извършват по превъзходен метод изключителната музика на В. А. Моцарт, ще излязат на сцената на крепостта „ Царевец “ в театрално-музикалния театър „ Амадеус “. С най-новото заглавие в своя плакат Музикално-драматичният спектакъл „ Константин Кисимов “ ще се показа в Летния фестивал на българските оперни театри „ Сцена на вековете ”. Премиерата на откритата сцена на историческия рид във Велико Търново е на 29 юли от 21 часа.

В спектакъла „ Амадеус “ вземат участие актьори, солисти, оркестър, хор и балет на великотърновския спектакъл. Режисьор е Бойко Илиев, който е и създател на театралната акомодация. В основата му стоят едноименната пиеса на Питър Шафър, както и сюжетът на фамозната биографична кино драма от 1984 година, режисирана от Милош Форман. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, хормайстор е Яница Първанова, а концертмайстор – Милена Байнова.

За разлика от всички останали постановки на „ Амадеус “, в тази музиката на Моцарт звучи онлайн в осъществяване на симфоничния оркестър на МДТ с диригент-постановчик Маестро Георги Патриков. «Ние, музикантите, би трябвало да се оправим със задачата да осъществим голям брой творби от съвсем всички жанрове, в които е творил Моцарт, а още по-сложното е да синхронизираме това с действието на актьорите на сцената. Това е все едно озвучаваш филм, единствено че на живо», изясни той. В спектакъла публиката ще може да се наслаждения на музика от оперите „ Отвличане от сарая “, „ Сватбата на Фигаро “, „ Дон Жуан “, „ Вълшебната флейта “, симфонични творби, концерти за пиано, „ Реквием “.
Звезден солистичен състав, който свети освен с превъзходни гласове, само че и с актьорски качества, извършва централните партии в „ Амадеус “. Сред тях са солистите на великотърновския спектакъл Миряна Калушкова и Теодора Петрова. Миряна е ученик на СУ “Емилиян Станев ” във Велико Търново, а неин учител по пеене е Мария Касабова. Талантливата изпълнителка е магистър по класическо пеене в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров ” в София, където се е обучавала в класа на доктор Велизара Караянкова. Завършила е майсторски класове при оперната прима Христина Ангелакова, Вера Николова и Оливие Дориа за интерпретация на френска музика,, Стефка Евстатиева и Анна Томова- Синтова. Тя е лауреат на състезанието “Розата на Евтерпа ” в Карлово, притежател на първа премия от “Короната на Търновград ”, както и втори и трети оценки от форумите “Светослав Обретенов ” в Провадия, “Марин Големинов ” и “Орфеева заложба ” в София, “Любяков Ловеч ” и други

В своята певческа кариера сопраното Теодора Петрова има участия в доста камерни и оркестрови концерти, както и в турнета в Израел, Китай, Германия, Англия и Франция. Теодора е ученик на Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков ”, където се дипломира в паралелката по класическо пеене. След това е приключила магистърска степен по класическо пеене в НМА „ Проф. Панчо Владигеров ”. Лауреат е на състезанието „ Христо Бръмбаров ” и е взела участие в майсторски клас на оперната прима Райна Кабаиванска.

На откритата сцена на Царевец ще излезе оперният бас Пламен Кумпиков, който има интернационална кариера и е бил солист в редица оперни театри освен у нас, само че и зад граница. Сред тях са Вроцлавска опера в Полша, Миланската Ла Скала и други оперни театри в Италия, Берлинската държавна опера в Германия, Националния филхармоничен оркестър на Армения и други Прочутият бас е специализирал в Българската академия за изкуство и просвета „ Борис Христов “ в Италия със стипендия “Франка Де Ренцис Кристоф ”, където му преподават Мирела Перуто и Антонио Буе. Завършил е майсторски класове при Райна Кабаиванска и Ренатор Брусон. През годините е работил с Маестро Даниел Баренбойм, Любка Биаджони, Маестро Емил Табаков, Маестро Диан Чобанов, Маестро Едуард Топчиян, Найден Тодоров, Драгомир Йосифов, Светлана Иванова, Таня Иванова, Евгения Ралчева, Ивайло Михайлов, Орлин Анастасов и други

Другият гост-солист е басът Стефан Димитров, който покорява подиуми в цялата страна. Участвал е в влиятелни концерти в Русия на сцените на Болшой спектакъл и Московския интернационален дом на музиката. Специализирал е в майсторските вокални класове на Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, Карло Коломбара, на режисьорката Вера Немирова. Особено значимо за артиста е присъединяване му в тематичния майсторски клас върху операта „ Дон Карлос ”, в който той приготвя със международно приетите оперни артисти Роберто Скандиуци и Лучана Динтино ролята на Крал Филип Втори и я извършва на заключителния церемония концерт-спектакъл. Носител е на втора премия от Международния конкурс „ Елена Николай “ в Панагюрище и на трета премия от Международния конкурс „ Розата на Евтерпа “ – Карлово. От 2000 година Стефан Димитров е солист на хора на катедралния храм „ Св. Александър Невски ” и на камерния отбор „ Йоан Кукузел - Ангелогласният ”.

В спектакъла взе участие и младата вяра на българското певческо изкуство баритонът Георги Димитров, който е солист на Камерна опера – Благоевград. В репертоара му участват известни арии от творби на Моцарт, Росини, Доницети и Верди.

По време на спектакъла звучат фрагменти от Голяма меса в до минор и Реквием на Моцарт в осъществяване на хора на великотърновския спектакъл, което извънредно креативно предизвикателство. Специално за премиерата на Царевец в състава ще се включат артист-хористи от Смесения хор на БНР и Софийска хорова шапка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР