Велико Търново.Великотърновски общински съвет не даде съгласие за теглене на

...
Велико Търново.Великотърновски общински съвет не даде съгласие за теглене на
Коментари Харесай

Община Велико Търново се отказа от изграждането Експозиционен център на мястото на Старото военно училище

Велико Търново. Великотърновски общински съвет не даде единодушие за изтегляне на два заема в общ размер на над 6 млн. лева за построяването на Експозиционен център на мястото на Старото военно учебно заведение в града и облагородяване на региона. По време на постоянното ноемврийско съвещание в поддръжка на плана гласоподаваха едвам петима локални парламентаристи, 12 бяха „ срещу “, а 16 – „ въздържал се “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново .

„ Фокус “ напомня, че планът започва с провеждането на интернационален конкурс през 2018 година, който беше извоюван от италианския проектант Клаудио Нарди, само че до действителен старт на дейностите по този начин и не се стигна. Според Интегрирания проект за градско развиване Експозиционният център трябваше да е ситуиран сред Пети корпус на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий ” и Областна администрация. Експозиционният център е включен в план „ Създаване на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно учебно заведение ”, който е част от утвърдената Инвестиционна стратегия на Община Велико Търново по Приоритетна Ос 1 на Оперативна стратегия „ Региони в напредък ”.
През лятото на тази година от общинската администрация предложиха да бъдат изтеглени два нови дълготрайни заема, чийто общ размер възлиза на 6 091 142 лева Единият е 2 864 000 лева, а вторият – 3 227 142 лева Предвиждаше се средствата да бъдат взети от Регионалния фонд за градско развиване и банков заем, със период за погасяване 144 месеца. След поисканото от локалния парламент КСС стана ясно, че построяването на Експо центъра възлиза на 25 261 801 лева

След съществени диспути Общински съвет – Велико Търново отхвърли предлагането за новите заеми. На съвещанието не стана ясно дали са платени средствата за правенето на техническия план за Експозициония център от арх. Клаудио Нарди, които са в размер на 600 000 лева без Данък добавена стойност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР