Велико Търново става арена на най-голямата битка в Северна БългарияМорският

...
Велико Търново става арена на най-голямата битка в Северна БългарияМорският
Коментари Харесай

Червени лъвчета срещу тигрите на Борисов

Велико Търново става сцена на най-голямата борба в Северна България Морският конфликт ще е във Варна, огромните страхове за власт и съпротива - в Кърджали
Депутатската рулетка се завъртя. Предизборното казино по този начин се препълва, че там никакви коронавирус ограничения не важат. Мераклиите за властовия джакпот смъкнаха маските, скъсаха общочовешките дистанции между тях, само че единственото, което не престават прецизно да  съблюдават, е партийната дисциплинираност.
В разгара на номинациите за влизане в Народното събрание стартира всеобщото тестване в партиите с ПСР за негативен корупционен вирус и съществуване на задоволително антитела за преданост.
Докато по-малките партии още стягат тимовете си, то огромните към този момент са наясно с водачите на листи най-малко в половината райони. В тях ГЕРБ залага на сполучливи министри, Българска социалистическа партия - на правилни хора на Корнелия Нинова, а Движение за права и свободи - на членове на новото си партийно управление. Изненадите ще са основно по линия на гражданската квота.
Макар предизборната акция още да е надалеч,

лидерските обиколки от дълго време са в ход
Джипката на Борисов обикаля от Сливница до Гоце Делчев, Нинова навестява Варна и Плевен, Карадайъ събира регионални и общински структури в Лудогорието.  Последните директиви на Борисов към актива съдържат възбрана на кметовете на ГЕРБ да вземат участие в листите, наложителна гражданска квота и непокътнати места за съдружния сътрудник Съюз на демократичните сили. Появи се догадка, че в описите ще попадат и хора на Гергьовден. Чака се съществено проветряване откъм близки на Цветанов.
Стратегията на Нинова е да бори ръководещите по места с младите си лъвчета, с потвърдените биткаджии и с нови женски лица. В алените листи също ще има пречистване от вътрешнопартийни врагове, най-много свързани с Гергов.
Синьо-червената борба в най-големите градове е много по-очертана. И на тези избори се чака да бъде спазена традицията за лидерско съревнование в 25-и многомандатен изборен регион в София, където водачи на листите ще бъдат Бойко Борисов и Корнелия Нинова. За 23-тия регион, включваш източните софийски квартали, водачи най-вероятно ще са вицепремиерът Томислав Дончев и новата алена зам.-председателка Ирена Анастасова, която размени Кадиев в Народното събрание, а в този момент ще заеме и мястото му на номер едно в листите за обичайния му район.

Голяма изненада за 24-ти МИР
готви ГЕРБ, по тази причина и Българска социалистическа партия не бързат с окончателното решение. Отминалите събрания дават превес на кандидатурите на столичния водач Калоян Паргов и на шефа на предизборния щаб Георги Свиленски. Но Нинова настойчиво стартирала соцдепутата Димитър Данчев. Макар че за него има и други проекти.
Без изненада, Борисов още веднъж ще е отпред в Пловдив. Битката за избираемите позиции обаче тече с цялостна мощ. Очаква се компактно зад водача да е шефът на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов. Твърди се още, че с огромни шансове са регионалният шеф Дани Каназирева, заместник-министъра на просвета Амелия Гешева, както и ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов. Далеч по-неясна е листата на Българска социалистическа партия. Повече от нестабилно е мястото на досегашния лидер Иво Христов, а едно от спряганите имена е това на ръководителя на тракийското сдружение Георги Йорданов. Едва ли партията ще размени професор с доцент. Още повече, че на Нинова й би трябвало войник, който да сплоти разграничените пловдивски структури. За малко се завъртя името на прочут човек от Изпълнителното бюро - Кристиан Вигенин, само че той бързо опроверга слуховете с пост във Facebook. От него обаче стана ясно, че кандидатурата му за Народното събрание е една от неразбираемите. Твърдението му, че желае да остане в остарелия си район внезапно контрастират със зачестилите совалки в Ямбол на началника му - зам.-председателя на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров. А провалените му упования и за Велико Търново демонстрират, че въпросът не е дали да е Народното събрание, а къде тъкмо.  Предизборната акция в Бургас ще мине под знака на познатите лица на двете огромни партии. Депутатът Ивелина Василева, един от най-верните хора на кмета Димитър Николов, по всичко проличава, че отново ще мери сили с дългогодишния лидер на алените - Петър Кънев.
Морският конфликт ще е във Варна, където БСП-лидерката Корнелия Нинова се чака да поведе листата след партийните боричкания в града. Срещу нея ГЕРБ вади едно от най-силните си остриета - Вежди Рашидов. Досегашният лидер на морската листа - спортният министър Красен Кралев, също се изправя пред съществено предизвикателство, само че в крайдунавски град. Той

отива да тушира споровете с Цветановите хора
в Русе, където ГЕРБ изгуби кметската конкуренция. Бъдещето на дългогодишния лидер на листата - Пламен Нунев, там не е ясно.  На фона на измененията към ГЕРБ в Русе, Нинова реши да заложи на екипа, който завоюва на изборите през 2019 година Крум Зарков в началото е очаквал номинации в столицата, само че след диалог с лидерката бързо се отказал от упоритостите и възобновил срещите си в крайдунавския град.  
Видин също предвещава забавна конкуренция с две синьо-червени рокади още в самото начало на годината. Дългогодишният регионален координатор на ГЕРБ Владимир Тошев сдаде близо 15-годишната власт на 46-годишния Александър Матеев - дълготраен член на партията в Брегово, където ГЕРБ съумя да пребори Българска социалистическа партия на последните кметски избори. Филип Попов, един от любимците на Корнелия Нинова, пък напуща най-северозападния ъгъл на страната, с цел да пази ползите на кюстендилския край в новия парламент. Неговото място във Видин се чака да заеме една от новите млади звезди - Димитър Данчев, който стартира да свети с ярка светлина, откакто отдръпна номинацията си за началник на партията с пламенна отбрана в интерес на Нинова.  

Най-обичаният юноша на партията
кметът на Дряново Трифон Панчев, справедливо получава мястото на лидер на листата в Габрово, където към този момент го чака единомислещата кандидатура на ГЕРБ - Томислав Дончев. Още едно младо алено лъвче се изправя против различен от политическите тигри на Борисов в Ловеч. Зам.-строителният министър Николай Нанков още веднъж ще води ГЕРБ-листата в Ловеч, а съперник най-вероятно ще му бъде плевенчанинът Стефан Буджев, който отстъпва мястото си в родния град на динозавъра в политиката Румен Гечев. Кандидатурата му е дюшеш за най-вероятния фаворит на ГЕРБ Мирослав Петров, който ще гони реванш поради загубата на кметския избор в града-герой.
Най-голямата борба в Северна България се обрисува Велико Търново. Партийното напрежение за листите там към този момент взима връх след анонса, че Цветанов ще опитва оттова да влезе в Народното събрание. Неговото обичайно място като лидер на листата в ГЕРБ се чака да заеме здравният министър Костадин Ангелов, който към този момент направи знакова аудиенция в града и даде обещание ускорено възобновяване на белодробната болница. Първоначалният слух, че Борисов е избрал за лидер министъра на образованието Красимир Вълчев последователно се опроверга, изключително след зачестилите му прогнози за бъдещето на Стара Загора като град на осведомителните технологии. Най-вероятно той ще бъде лидер тъкмо там. Нинова също още умува кой да поведе алените в някогашната столица, откакто стана ясно, че изпод си желаят Весела Лечева, а от горната страна упорстват за промяна. Хиперамбициозният Явор Божанков към момента няма сили да се пребори с сходна конкуренция, тъй че, нищо чудно това да е втората листа, поведена от Георги Свиленски.
Очевидно въпросителната - ще съумеят ли младите фрагменти на Българска социалистическа партия да донесат жадуваната победа на левицата против дългогодишни политици, стои в доста от райони на страната.
Смолян също е в тази група. Ако слуховете се потвърдят, че ръководителят Карадайъ ще поведе листата на Движение за права и свободи, а шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова още веднъж ще е номер едно в описите, то възможностите на красивото лице  - Петя Михалевска остават дребни, макар че се употребява с аления почит като щерка на един от най-успешните зам.-министри на Българска социалистическа партия, с любовта на половинката си - неуморният кмет на Дряново и с протекцията на друга алена внучка - евродепутатката Цветелина Пенкова.
Доста по-големи са възможностите на младия, само че към този момент кален в борби социалист Александър Симов, който в този момент най-вероятно ще е командирован в Благоевград. Там обаче надалеч по-интересна е листата на ГЕРБ, в която лидерът занапред ще се показва от Борисов, а

късмет да запазят местата имат единствено
отдалечените по условия от Цветанов досегашни народни представители - Стефан Апостолов от Симитли и Георги Динев от Петрич.
Симов на драго сърце изоставя досегашния си район Кърджали, където ехото от вътрешнопартийните кавги в ГЕРБ е на път да прати досегашния лидер Цвета Караянчева да мери сили в пловдивско с безконечния лидер на Българска социалистическа партия - листата Манол Генов.
Кърджалийската организация е разединена, като назначените от Караянчева лобират пред софийската централа тя да резервира мястото си, а регионалния - Никола Чанев, да е втори в листата, макар че мястото не е избираемо. Друга част обаче споделят пред Борисов опасенията си, че ниския рейтинг на парламентарната шефка ще намали резултатите и стартират името на съгражданката си Николина Ангелкова, регионален координатор на ГЕРБ в Софийско. Неяснотите в ГЕРБ в бастиона на Движение за права и свободи са аналогични и с тези в Българска социалистическа партия. Там думата още веднъж има аленият деец Милко Багдасаров, който не желае да е народен представител, само че единственото име, което се загатва е още веднъж на дъщерята на Димчо Михалевски, в случай че въпреки всичко не успее да се пребори с изборния лъв Дора Янкова за листата в Смолян.
Далеч по-безинтересни се обрисуват борбите в Сливен, където още веднъж ще се срещнат генералът Кольо Милев и министърът на земеделието Десислава Танева, Пазарджик - където външната министърка Екатерина Захариева ще води синята листа, а Христо Проданов - алената. А за над 10 от областите изненадите с водачите  занапред предстоят. Предводителите на синьо-червените листи се чака да получат окончателното утвърждение до края на идната седмица. А кои ще са съперниците им от Движение за права и свободи, ще стане ясно малко по-късно.
През това време всеобщото партийно тестване ще продължи на цялостни обороти, както и завъртането на предизборната
рулетка.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР