Велико Търново. Нов апарат за размразяване на кръвна плазма на

...
Велико Търново. Нов апарат за размразяване на кръвна плазма на
Коментари Харесай

Нов апарат за размразяване на кръвна плазма получи като дарение МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново

Велико Търново. Нов уред за топене на кръвна плазма на водна баня получи Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ в остарялата столица. От лечебното заведение прецизират за Радио „ Фокус “ – Велико Търново, че дарението е от локалния Ротаракт клуб. Допълват и, че уредът е извънредно значим за работата на медиците, защото от него зависи качеството на кръвната плазма и извличането на нужните детайли от нея.
„ Плазмата се съхранява на минус 30 градуса, с цел да се прелее тя би трябвало да се размрази и да се стопли, а качеството на размразената плазма, зависи от темпа на топене, както и на заледяване. Тази водна баня е уред, без който ние не можем да работим и не можем да бъдем потребни на пациентите “, споделя доктор Мариана Витанова, шеф на единственото поделение по трансфузионна хематология в област Велико Търново.
Апаратът коства близо 3 000 лева, а средствата за него са събрани от персонални дарения на членовете на клуба.
„ Ние поддържаме тези, които имат най-голяма потребност, една от зоните на фокус за нашата организация е медицината, а и в сегашната пандемична конюнктура нашите медицински заведения имат потребност от нашата поддръжка, затова се насочваме и към тях. Разбира се, стараем се макар пандемията да не загърбваме и всички други сфери. След като разбрахме от доктор Витанова за крещящата потребност от апарата за топене на кръвна плазма, членовете събраха нужната част от сумата и поръчахме уреда. Все още равнището на имунизация в България е ниско, болните от COVID- 19 нарастват, нуждаят се от кръвопреливане, по тази причина се надяваме по този метод да подпомогнем спасяването на животи “, споделя Венелин Иванов, ръководител на Ротари клуб – Велико Търново.
Нужда от доброволни кръводарители е непрекъсната, а поддържането на запас във всяка болница наложително, само че и извънредно мъчно. През годините това е и една от огромните идеите на Българския червен кръст
„ Всяка самодейност, която е обвързвана с кръводаряването е благородна и заслужава почитание и поклонение. Тази инсталация дава опция взетата кръв да бъде обработена и да доближи до реципиента във допустимо най-хубаво положение “, споделя доктор Галина Гарева, ръководител на Областния съвет на БЧК във Велико Търново и медицински шеф на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “.
Местната организация има концепция да подкрепи кръводаряването на реконвалесцентна плазма, което доста постоянно е жизненоважно при лекуването на пациенти от COVID- 19.
Ръководството на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ изрича голямата си признателност към Ротари – клуб – Велико Търново за редицата благородни начинания и поддръжката през годините.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР