Велико Търново. IX Национален събор на овцевъдите ще се проведе

...
Велико Търново. IX Национален събор на овцевъдите ще се проведе
Коментари Харесай

Нова етнозона, повече демонстрации, фолклор и традиции обещават организаторите на Националния събор на овцевъдите, който предстои през уикенда

Велико Търново. IX Национален събор на овцевъдите ще се организира край Велико Търново в края на седмицата. Домакин на проявата след едногодишно спиране поради пандемията от COVID-19 и този път ще е Петропавловският манастир край село Арбанаси, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново .

Събитието по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска национална просвета, обичаи и фолклор. Основен уредник е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), а подпомагане оказват Министерство на земеделието, храните и горите, както и Общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Симеон Караколев, който е ръководител на НОКА заключи, че огромният конгрес ще събере експерти в сектора от цялата страна, фенове на националния обичай и творчество, фенове на старовремските кулинарни обичаи и на здравословните фермерски храни.

„ В актуалното издание има две новости. Първата е една етнозона, която кръстихме ЧифликЪт. Там се опитваме да пресъздадем селскостопанския двор от близкото минало – от 80-те години, на предишния век. В този Чифлик ще има разнообразни демонстрации, игри, уроци по дудук и гайда, ще представим разнообразни животни и доста други забавни неща. Другото ново е, че ще увеличим демонстрациите за обработка на мляко. Освен добре познатия на всички Салих Пашов от Смолянско, който ще покаже по какъв начин се прави сирене, Мина Върджиева ще прави демонстрации по ръчно месене на кашкавал. Ще представим и по какъв начин се прави парен кашкавал, а на прилежащия щанд пък ще покажем по какъв начин през днешния ден се преработва млякото “, заключи още Караколев.

В трите дни край Петропавловския манастир ще бъдат показани над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета и коне. Фермери ще мерят сили в атрактивни надпревари по стрижба с овчарска ножица, ще има и конкуренция за най-тежък коч. Ще бъдат показани и доста достоверни занаяти.

На събора ще може да се види профилирана селскостопанска техника, а под мотото „ Българските храни от български първични материали “ ще е огромното ревю на фермерски артикули от овче и козе мляко.

2500 реализатори ще показват националното музикално и танцово изкуство от всички краища на България в границите на националния фолклорен конкурс „ Заблеяло ми агънце “. Повече от 70 любителски клуба ще се включат в огромното Гергьовско надиграване.

За пръв път изнесени щандове ще имат Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „ Земеделие “. Там всички заинтересувани ще могат да задават своите въпроси.

Националният събор на овцевъдите ще се организира в дните от 18 до 20 юни, а спомагателна информация можете да откриете на формалния уебсайт на проявата.

Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР