Велико Търново. Дарение от 500 лв. направи днес водачът на

...
Велико Търново. Дарение от 500 лв. направи днес водачът на
Коментари Харесай

Дарение от 500 лв. направи доц. Милен Михов от „Българските патриоти“ за реставрацията на килийното училище в село Полски Сеновец

Велико Търново. Дарение от 500 лева направи през днешния ден лидерът на листата на „ Българските патриоти “ за 4 МИР – Велико Търново доцент Милен Михов на кмета на село Полски Сеновец, община Полски Тръмбеш, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново .

Кандидатът за депутат посочи, че средствата ще се употребяват за ремонт и реституция на килийното учебно заведение към църквата „ Св. Теодор Стратилат “ в обитаемото място. Той добави и, че храмът е доста остарял, строен още по време на Възраждането, приключен през далечната 1838 година.

„ Малко по-късно е издигнато и килийното учебно заведение. Църквата е възобновена, само че кмета на селото и локалната общественост имат концепция и предпочитание да възстановят и килийното учебно заведение, което е в положение, от което може да бъде реставрирано. Така аз поех тази самодейност, правейки едно малко подаяние от 500 лв. от моята персонална сметка. Освен това поемам ангажимент в идващите месеци като депутат от своята заплата да отстранявам нужните средства, тъй че в рамките 10-12 месеца да се събере една сума от 5 000 лв. “, заключи доцент Михов и напомни, че в предходния мандат, в който беше народен представител, осъществя сходна идея, с която оказа помощ за изографисването на църквата „ Св. Петка “ в търновския квартал „ Картала “.

Кметът на Полски Сеновец Красимир Колев разясни, че към този момент има формиран предприемчив комитет от локални поданици, чиято цел е възобновяване на килийното учебно заведение. Необходимата сума е в размер на към 60-70 хиляди лв., като Община Полски Тръмбеш е дала заричане да обезпечи половината. Дарението на доцент Михов е първото досега. Идеята е килийното учебно заведение да се трансформира в самобитен музей в селото.

Преди няколко седмици доцент Михов даде пари и за възобновяване на още една черква „ Св. Николай “ в търновския кв. „ Варуша “.

Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР