Велики понеделник е първият ден от Страстната седмица – последната

...
Велики понеделник е първият ден от Страстната седмица – последната
Коментари Харесай

Куркински с „Евангелие по Матея“ по БНТ

Велики понеделник е първият ден от Страстната седмица – последната от земния живот на Иисус Христос.  Спасителят влиза в Йерусалимския храм, цялостен с търговци и сергии. Обзет от заветен яд, той прекатурва масите им, разпилява стоката и с тежки думи ги гони от храма. Защото храмът е място за молитва и среща с Господа, а не пазарище.    

В Телевизионния спектакъл на 13 април гледаме „ Евангелие по Матея “ - моноспектакълът на Мариус Куркински от 1998 година на сцената на „ Сфумато “. Сценарист и режисьор е самият Куркински, а тв постановката е на Дамян Петров, оператор е Стефан Христов, художник е Милена Пантелеева, хореограф е Красимир Петров. В тв версията се включват Явор Веселинов, Стефан Йорданов и солисти от отбор „ Филип Кутев “ – Снежана Борисова, Лидия Докова, Кинка Желязкова, както и ученици на Хореографското учебно заведение. Всички те вземат участие в описа от свещената книга за живота и страданията на Иисус Христос и тайнството на новата религия, споделени от неговия възпитаник Матей. Телевизионният запис на „ Евангелие по Матея “, излъчен по Българска национална телевизия през 1998-а, е от последните представления на шлагера. 20 години по-късно, за 50-годишния си празник през 2019-а, Мариус направи събирателен театър с фрагменти от 9 свои постановки. В този колаж обаче не са включени само “Евангелие по Матея “ и „ Песен на песните “, направени по текстове от Библията. „ Не съм заслужен да ги извършвам и нямам това право “, изяснява Мариус, макар че е надълбоко набожен човек. Още като дете влиза в църквата да се моли, само че е имал и маловерни и безбожни години. Сега църквата, Бога, молитвата - това са местата на неговото признание и очакване. Казва „ Театърът ме заведе при Бога. Това е Божа работа. “ Мариус признава, че с помощта на вярата и изповедта в моноспектаклите си, той се е отървал от изкушенията, бесовете, страховете и суетата, само че още по-важно - проумял е, че най-ценното, божественото е общуването с душите на хората, с близък. „ Трябва да обичаме Бога и близък си. Това е огромната берекет! “

Като медиатор сред античния създател и актуалния фен, в „ Евангелие по Матея “ Мариус Куркински споделя за явяването и задачата на Христос в света на хората, за измяната и убийството му, за които той наградил човечеството с обич, всеопрощение, безконечен живот и заричане за Второ пришествие.

Сам на сцената във виртуозните си превъплъщения, Мариус играе всички персонажи с гневна пристрастеност, под извънредно напрежение на възприятията, с респект, страхопочитание, почит, учудване и примирение пред чудото и светостта на текста. Той е и разказвачът, и Спасителя, и учениците; и палачите, и бесовете. Надвесен над бездната, в която пропадат и последните очаквания за избавление, Мариус понася по едно и също време и ударите на страшните събития, и епичните премеждия на Иисус. Разказва историята на Спасителя, която остава като най-тежко задължение върху съвестта и нелепостта на човешкия жанр към този момент повече от 2000 години. „ Свидетелствата разказват трагичните събития, които предхождат, съпровождат и следват Второто пришествие на човешкия наследник до последните дни на света, когато злото ще доближи своята кулминационна точка и индивидите ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, непокорни, неблагодарни, нечестиви, клеветници, невъздържани, свирепи, предатели, повече сластолюбиви, в сравнение с боголюбиви “. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР