Велики четвъртък от Страстната седмица е денят, в който се

...
Велики четвъртък от Страстната седмица е денят, в който се
Коментари Харесай

Запретвайте ръкави, боядисайте яйцата

Велики четвъртък от Страстната седмица е денят, в който се боядисват яйцата за Великден. Ако обаче домакинята не успее да извърши обичая на този ден, разрешена е и съботата.

Поверието гласи, че първите две яйца би трябвало да са боядисани с алена багра, която символизира кръвта на Христос. Първото алено яйце се слага под иконата, а с другото най-възрастната жена в къщата рисува кръст върху челата на децата, с цел да бъдат здрави, а след тях и на цялото семейство.

Навремето, преди още промишлеността да измисли изкуствени оцветители и бои за яйца, нашите прабаби са употребявали отвари от билки или ядки, с цел да боядисват яйцата.

Например, получавали са алена багра с запарка от риган. Смрадликата пък им е осигурявала оранжева багра. Копривата - зелена, орехите и кори от ябълка или запарка от люспи на лук - жълта.

 Боядисване на яйца

Обичаят повелява, когато боядисвате яйцата, да приготвяте и обособена кошничка за кумовете. Освен това всеки посетител, който пристъпи прага на дома ви, би трябвало да дарите с великденско яйце.

Преди да пристъпите към боядисването на яйцата, е добре да ги измиете. След което ги поставяте в хладка вода, подсолена с 1 супена лъжица сол и ги сварявате на муден огън. Варете най-малко 15 минути, защото е добре яйцата да бъдат твърдо сварени поради това, че ще се употребяват в границите на цяла седмица.

За да придобият към този момент боядисаните яйца искра, се употребява олио. Някои домакини го разтварят още в боите и по този начин се получава доста красиво и пъстро яйце. Други път употребяват олиото след боядисването, като го нанасят благодарение на памуче.

 Боядисване на яйца с натурални бои

Широко употребен при боядисването на яйца е и методът с винената киселина. Сварявате яйцата предния ден и разтваряте във водата винената киселина, с цел да полепнат кристалчетата по тях.

Някои модерни дами пък употребяват лак за нокти при украсяването на яйцата. След като са ги боядисани с елементарните бои, те ги рисуват и декорират с фикция.

Ако имате повече самообладание, можете да добавите и брокат. А за какво не и дребни декоративни камъчета, в случай че пък желаете да си извършите яйце-бижу за декорация.

За да се получат цветовете на боите ви по-концентрирани и ярки, е добре да ги разтворите в по-малко вода със 1 с.л. оцет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР