Великденски козунак – запишете си рецептата! Великденският козунак е основният

...
Великденски козунак – запишете си рецептата! Великденският козунак е основният
Коментари Харесай

Великденски козунак – зарадвайте близките си с тази рецепта!

Великденски козунак – запишете си рецептата!

Великденският козунак е главният знак на този ярък ден и по тази причина е належащо да го приготвите с особена грижа.

Изборът на рецептата е от изключително значение. Ако изберете случайна и по-проста, не очаквайте добър резултат – сходни сладкиши е малко евентуално да зарадват роднините ви. Нашите читатели към този момент знаят, че е по-добре да се готви единствено по потвърдени предписания. Такава е и днешната рецепта.

Необходими съставки:
1 г суха квас
250 мл мляко
100 г масло
50 г захар
200 г оризово брашно
200 г пшенично брашно
0,5 ч.л. сол
70 г конфитюр
100 г печени орехи
1 яйце
1 г ванилин

За глазурата:
50 г пудра захар
1 яйце
1/4 ч.л. сол
1 с. л. лимонен сок
1 с. л. какао на прахуляк

За горна мастика на козунака:
100 г пудра захар
100 г изсъхнало мляко
80 г кондензирано мляко
2 с.л. картофено нишесте
сладкарска багра

Начин на подготвяне:
В дълбока купа изсипете топлото мляко, прибавете сол, захар и 70 г разтопено масло. После прибавете маята разбъркайте всичко добре и прибавете 100 г оризово брашно. Покрийте купата и оставете на топло място за 30 минути.

Добавете яйцето и ванилина, изсипете цялото брашно и разбъркайте. Месете до тогава, до момента в който тестото спре да се полепва по ръцете ви. Оформете тестото на топка, сложете го в купа и го оставете на топло място за 1 час.

След час разделете тестото на 10 елементи и оформете всяка на топка. Разточете топките с размера на дъното на формата, в която ще се пече сладкиша.

Първата топка намажете с останалото меко масло, поръсете със смлени орехи и я сложете на дъното на формата. Намажете втората със сладко и поставете върху първата. Продължете да редувате пластовете, като горната намажете с масло.

Покрийте формата с забрадка и оставете на топло място за 20 минути, след което можете да поставите козунака да се пече във фурната. Печете за 35 минути на 180 градуса.

За украсата използвайте глазура. Разбийте усърдно белтъците със сол, пресейте пудра захарта с какаото в сместа и още веднъж разбийте. Добавете лимонен сок най-после.

Разбъркайте пудра захарта със сухите съставки и кондензираното мляко, разбърквайте в продължение на 10-20 минути, разделете на няколко елементи и във всяка прибавете сладкарска багра. Разточете сместа върху дъска, поръсена с нишесте и можете да започнете да оформяте украсата.

Вижте още: Светлината във вас – изберете огън и разберете каква е тя!

Не забравяйте да споделите тази рецепта с приятелите си!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР