Великден е най-светлият ден, в който цялата християнска църква празнува

...
Великден е най-светлият ден, в който цялата християнска църква празнува
Коментари Харесай

Традицията с чукане на яйца

Великден е най-светлият ден, в който цялата християнска черква чества Възкресението Христово. Боядисаните яйца са значима част от този празник, а дните, в които се боядисват са четвъртък и събота. Никога не боядисвайте яйцата в петък, тъй като това е най-тъжният ден – денят в който Исус е разпнат на кръста.

Обичаят за изобразяване на яйцата се среща в доста страни. Още от езическите времена те са били боядисвани в Древен Египет, Рим, Китай, Персия.

Народите са възприемали яйцето като знак на живота и на цялата галактика. Жълтъкът олицетворявал бога Слънце, а черупката – бялата богиня. Цялото яйце символизира възраждането. Когато евреите бягат, те вземат за храна точно яйца.

Това е и повода в първата нощ от еврейската Пасха в чинията да има печено или сварено яйце. То е знак на цикълът на живота.

Защо яйцето би трябвало да е алено? Още от древността християните са възприемали аленият цвят като знак на възкресението. Предание споделя, че Мария Магдалена поздравява император Тиберий с думите „ Христос възкръсна ”, а той и дава отговор, че е толкоз възкръснал, колкото яйцето в ръката и е алено.

 Великденски Яйца

Но в същия този миг яйцето, което тя носела се оцветило в червен цвят. Именно по тази причина тя постоянно е изобразявана на иконите с алено яйце в дясната си ръка.

Чукането с яйца е знак на счупването на портите на Ада и успеха на живота над гибелта. Това е конфликтът на другите светове и триумфа на положителното над злото.

Както алените яйца имат символика, по този начин и зелените символизират нещо несъмнено. Те би трябвало да ни припомнят за оцета и горчивите билки, които бойците дават на разпнатия Исус.

Победителят от обичайното блъскане с яйца ще бъде здрав и благополучен през цялата година. Млади и остарели съблюдават тази хубава традиция на всеки Великден, отправяйки привет „ Христос Воскресе ”, а отговорът би трябвало да е „ Воистина Воскресе ”. Тези думи, които за първи път произнася Мария Магдалена.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР