Величко Родопски: Още един акт за над 300 000 лева

...
Величко Родопски: Още един акт за над 300 000 лева
Коментари Харесай

Пловдив плати 458 000 лв. за боклука на община Родопи

Величко Родопски: Още един акт за над 300 000 лв. за остарял дълг на " Родопи " се взема решение в съда

Стари неуредени сметки са напът да скарат двете общини - Пловдив и " Родопи ", в случай че казусът не се реши посредством договаряния. Администрацията на Пловдив беше принудена тези дни да се раздели с крупната сума от 458 000 лв., с цел да погаси задължението на " Родопи " от 2014 година в държавния фонд към Регионална инспекция за опазване на околната среда, където всяка година се отчисляват таксите за прилагане на депата за твърди битови боклуци. По закон оператор на сметището в Цалапица е Община Пловдив. Тя дава отговор за цялата дължима сума към Регионална инспекция за опазване на околната среда, в случай че някоя от другите общини не заплати.

Парите са преведени незабавно от пловдивския бюджет след предизвестие от АП. " Обадиха ни се, че в случай че до два дни не внесем парите, ще ни запорират банковите сметки с ЧСИ, което щеше да ни натовари с спомагателни разноски. В резултат на това бяхме принудени да платим 458 000 лв. от нашия бюджет. Сумата съставлява обвързване на община „ Родопи” за 2014 г.”, изясни зам.-кметът по финансите Йордан Родопски.



Още един " непознат " дълг тегне върху бюджета на Пловдив и той е над 300 000 лв., твърди Родопски. Тази сума е начислена на община " Родопи " за 2015 година и също не е изплатена.

Абсурдната обстановка - една община да изплаща дълга на друга - лъсна, откакто в края на 2019 година новият кмет на Пловдив Здравко Димитров бе сюрпризиран от акта на Регионална инспекция за опазване на околната среда за неплатените отчисления на община " Родопи " за 2014 година Няколко месеца по-късно дошъл още един акт - за невнесените отчисления на " Родопи " за 2015 година

Причината е, че общините са обединени в Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците, чийто ръководител е кметът на община Пловдив - оператор на сметището в Цалапица. По закон до март 2021 година за отчисленията във фонда отговаряше ръководителят на сдружението, т.е. кмет на най-голямата община, в тази ситуация - Пловдив. С смяната в закона, направена преди няколко месеца, всяка община сама поема отговорността за внасяне на дължимите отчисления в екологичния фонд. Средствата от него се употребяват за рекултивация и градеж на нови модерни депа.

Зам.-кметът по екология и опазване на здравето Анести Тимчев изясни, че са обжалвали акта на Регионална инспекция за опазване на околната среда в съда, само че с решение на Върховен административен съд констатациите са доказани и са начислени и лихви за просрочие. Той добави, че от Община Пловдив е изпратена покана за непринудено погашение на парите до Община " Родопи " и се обмислят други ограничения, в случай че не бъдат възобновени средствата.

„ Не ни се желае да стигаме до затварянето на депото в Цалапица за община „ Родопи”, тъй като хората, които живеят там, нямат виновност, в случай че на следващия ден се окаже, че няма къде да се извозват техните боклуци. Водих доста диалози с управлението на Общината. Казах: теглете заем, както направи кметът на Община Стамболийски, която също беше просрочила сумата от 2,8 млн. лв.. До този миг обаче парите не са ни върнати, само че ще настояваме " Родопи " да ни се издължи”, разяснява Анести Тимчев.

По негови думи, от 2016 година средствата били превеждани постоянно към екофонда на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Бившият кмет Иван Тотев: Нямаха пари и подписахме контракт за разсрочено заплащане

Общините " Родопи " и Стамболийски в тези години нямаха задоволително средства в техните бюджети, по тази причина не са превели отчисленията в период, изясни някогашният кмет Иван Тотев. Той акцентира, че не става дума за санкция, а за погашение на сумите, начислени на един звук боклуци. С общините, които бавеха отчисленията, бяхме подписали съглашение за разсрочено погасяване на отговорностите, подсети Тотев.

Бившият кмет твърди, че и по време на неговото ръководство са били водени диалози с кметовете за своевременното заплащане на отчисленията в държавния фонд за актуалните способи на депониране на отпадъците, само че с " Родопи " не е реализиран резултат.

Пламен Спасов, някогашен кмет на " Родопи ": Сметището е на наша територия, не помниха за контрактуваната отплата



Пред " Марица " някогашният кмет на община " Родопи " Пламен Спасов изясни, че след построяването на депото на територията на Цалапица сред Община " Родопи " и Община Пловдив е съществувало съглашение, съгласно което Община " Родопи " е получавала 130 хиляди лева всяка година като отплата от Пловдив за това, че бунището се намира на нейна територия. Тези пари " Родопи " по-късно превеждала още веднъж на Пловдив, с което се разплащала като отчисления. По времето на Шишков обаче, поради неучтивост от негова страна, сдружението стопира да превежда тази сума на Община " Родопи ", а последната стопира да заплаща дължимото на Пловдив.

" Не си припомням точната цифра на задължението, само че част от него е наследено от предходното ръководство, друга част не е плащано от нас ", разяснява някогашният кмет на община " Родопи " Пламен Спасов пред " Марица ". До ден сегашен той счита, че е почтено да има отплата, защото депото се намира наоколо до Цалапица и Кадиево, които търпят негативи от него.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР