Век след Октомврийската революция все още има неизяснени въпроси около

...
Век след Октомврийската революция все още има неизяснени въпроси около
Коментари Харесай

ВОСР: Митове и уроци

Век след Октомврийската гражданска война към момента има неизяснени въпроси към нея.

Сред огромните легенди са немските пари, с които била финансирана революцията. Както и подправената информация, че Ленин е немски разузнавач.
Без непознати пари обаче съветските социалдемократи (във влака, който дошъл в Петроград на 3 април 1917 година, имало и меншевики, и болшевики, и есери) надали можели да се придвижат от Швейцария за Русия през Германия. Средствата в действителност били събрани от европейските социалисти пацифисти, само че парите били единствено за пътуването на влака.

Митът, че революцията била проведена от международното еврейство, се появила към 1918 година, когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска страна. Сред комисарите и началниците на разнообразни политически ръководства фактически имало доста евреи. Но това се изяснява с обстоятелството, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани народности.

Без Октомврийската гражданска война Русия най-вероятно щеше да тръгне по пътя на етническите чистки и погроми, а не на демократичната народна власт по модела на Англия или Франция, считат анализатори.

Макар че революцията прави доста за напредъка в изостаналата Русия, тя не съумя да реализира задачите си. Комунизмът не бе осъществен, демокрацията и свободата на словото бяха систематично потъпквани, остарялата властова конструкция и подчиненост е непокътната. Това води до появяването на нови елити със същия нрав като „ сътрудниците “ си на Запад.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР