Около 40% от българите са с индекс на телесна маса

...
Около 40% от българите са с индекс на телесна маса
Коментари Харесай

„Тренд“: 36% от българите страдат от затлъстяване

Около 40% от българите са с показател на телесна маса (ИТН) над здравословния , а общо  36% страдат от затлъстяване  първа степен. От затлъстяване първа степен са наранени 25% от популацията на България, от втора степен - 9%, а от трета степен страдат 2%. Това сочат данни от национално представително социологическо изследване на  Изследователски център „ Тренд “ . Резултатите бяха показани през днешния ден на конференция на тематика „ Тежестта на затлъстяването в персонален, публичен и стопански проект “, оповестиха уредниците от Алианса против затлъстяването.
Прочетете още
Изследването е извършено от Изследователски център „ Тренд “ в интервала 7 до 19 февруари 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ измежду 600 души на възраст над 18 години. Изследването има за цел да наблюдава доколко затлъстяването повлиява на публичния живот и икономическата сфера у нас. 

Според проучването  49% от българите страдат от наднормено тегло повече от пет години , а 12% - повече от 20 година С наднормено тегли или затлъстяване сред 10 и 20 години са наранени 14% от респондентите.

Данните сочат, че 48% от респондентите са правили опит да отслабнат, а 42% са създали повече от четири опита за понижаване на тежестта. От „ Тренд “ показват, че шест от 10 души са пробвали най-разпространените способи за намаляване – хранителен режим или диета. Четири от 10 души са отслабнали с физическа интензивност, а 23% с артикули за намаляване без лекарско наставление. А 6% от респондентите са употребявали лекарство съответно за наднормено тегло.

Съпътстващите затлъстяването заболявания  са разнородни. Високо кръвно налягане са показали 46% от респондентите, 23% - висок холестерол, а 21% се оплакват от здравословни положения свързани със ставите. От висока кръвна захар се оплакват 14%, а от сънна апнея страдат 11%.

Нашето социологическо изследване сочи, че 2 200 000 пълнолетни българи са с показател на телесната маса над здравословния, сподели Димитър Ганев, политолог и съосновател на „ Тренд “. Теглото с изключение на здравословен проблем, оказва въздействие и върху стопанската система на семейството, уточни Ганев. По думите му 5% от българите са отсъствали от работа заради здравословен проблем, обвързван с килограмите. Това неявяване е регулярно и за 39% се повтаря на няколко месеца, добави той.

Аркади Шарков, здравен икономист, приказва за икономическото влияние на затлъстяването. По думите му лекуването на болести, свързани със затлъстяването, е скъпо, защото то се свързва с най-разпространените хронични болести, както и с най-честите аргументи за смъртност.

По данни на Global Obesity Observatory, представени от Шарков, към 2019 година за България икономическото влияние на наднорменото тегло и затлъстяването се прави оценка на 5.23 милиарда лева или 747 лева на глава от популацията и 4,3% от Брутният вътрешен продукт.  Преките и непреките разходи  съставляват надлежно 12,6% и 87,4% от общите разноски, уточни той. 

Затлъстяването " тежи " с близо 500 млн. лв. на здравния бюджет у нас по предварителни оценки, сподели здравният икономист. Разходите за болнични и извънболнични действия са 103 млн. лева За 2019 година 240 млн. лева са общите разноски на НЗОК за четири групи болести, а 137 млн. лева - за лекарствени артикули в две от групите болести, сподели още Шарков.

Разпространението на затлъстяването ще продължава да нараства, както измежду възрастните, по този начин и измежду децата, в случай че не бъде подхванат сложен метод от страна на здравните управляващи, предизвестиха експертите. По думите им Националната здравна тактика 2030 е показала затлъстяването като един от главните цели пред страната ни и изисква незабавно пускане на Национална стратегия за битка със затлъстяването.

Затлъстяването е продължителен, рецидивиращ, напредващ болестен развой . То не е избор на метод на живот вследствие на нараснал вкус, а заболяване, породено от комплицирано взаимоотношение на генетични и фактори на средата, както и някои други болести. Това изясни доктор Явор Асьов, ендокринолог в Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Александровска “. По думите му са разпознати разновидности в над 200 гена, които водят до влечение към наднормено тегло и затлъстяване. Според доктор Асьов аргументите за това са сложни и генетиката носи до 70% риск за появяването на проблем с килограмите.

В момента по света повече от 124 млн. деца на възраст сред 5 и 19 години страдат от затлъстяване, а 4 от 5 деца с наднормено тегло ще продължат да живеят с това хронично заболяване и в зрелост, уточни проф. доктор Виолета Йотова, детски ендокринолог и началник на Катедрата по педиатрия в Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов ” – Варна. По думите ѝ България се подрежда на второ място в Централна Европа по разпространяване на затлъстяването вследствие на стремглавото повишаване на децата, които страдат от болестта. Наднормено тегло от 6,4% се следи при девойките и 9,6 % при момчетата, уточни тя.

Затлъстяването при младежи и младежи крие риск от инсулт в преклонна възраст , показа проучване, представено от Юнайтед прес интеренешънъл. Изследователите оферират на здравните експерти да извърнат внимание на наднорменото тегло при младежите и да предизвикват здравословното хранене и физическата интензивност от ранна възраст.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР