Вегетарианството и веганството се превръщат в начин на живот на

...
Вегетарианството и веганството се превръщат в начин на живот на
Коментари Харесай

Най-добрите постни заместители на месото

Вегетарианството и веганството се трансформират в метод на живот на от ден на ден хора.

Пролет е, организмът има потребност от пречистване от токсините.

Откъдето и да погледнеш, всеки се нуждае най-малко от краткотрайна детоксикация на организма, която неизбежно включва изключване или най-малко понижаване на месото в ежедневното хранене. В същото време месото е главен източник на жизненоважни хранителни субстанции и детайли, нужни за естественото действие на здравия организъм. По време на Великденските пости с изключение на месото са неразрешени също всички скотски артикули като мляко, сирене, кашкавал и яйца.

Кои растителни храни са най-хубавите заместители на месото и животинските артикули, и по какъв начин да ги включим в постното си меню?

Продукти от соя – соево месо, тофу и темпе

Най-популярният растителен сурогат на месото е соята, от която се прави и по този начин нареченото „ соево месо “ или TVP – текстуриран растителен протеин.

То се създава от обезмаслено соево брашно, непряк артикул при производството на соево олио. Съдържа 50% соев протеин и би трябвало да бъде залято с течност в съответствие 1:2 преди да се употребява. Има и соево месо, направено от соев концентрат със 70% протеиново наличие, което се рехидратира в съответствие 1:3. Може да се употребява, както гореща, по този начин и студена течност за рехидратиране, взависимост какъв брой бързо желаете да е готово.

 Соя Thinkstock

В България соевото месо най-често се предлага под формата на кайма, шницели и хапки. Влагат се в месни деликатеси, салами и други месни субпродукти. Нискокалорично и богато на протеини и фибри, соевото месо е съвършен сурогат на животинското месо по време на пости, диета или детоксикация. Освен това е добър източник на аминокиселини, минералите калций и магнезий, а и е обогатено с витамини, в това число B12. Със соево месо може да приготвите всички обичайни ястия с месо като мусака и пълнени чушки, освен това с по-лек усет.

Друг страховит артикул от соя е сиренето тофу. Произведено от пресечено соево мляко, тофуто съвсем няма мирис и усет. Затова е доста подобаваща добавка към всевъзможни храни, на които поема аромата. Отличен източник на протеини, омега-3 ненаситени мастни киселини, минерали и антиоксиданти.

Тофуто е богато също на фитоестрогени, които понижават риска от рак на гърдата и остеопороза, и облекчават неприятните признаци при дамите по време на менопауза. Същевременно съдържа огромно количество генистеин, вещество, което потиска растежа на туморни кафези на простатата. Звезден артикул на азиатската кухня, с тофу се подготвят доста нискокалорични салати, супи и други веган ястия.

 Тофу Thinkstock

Продължавам с темпе – индонезийски соев артикул, изработен от ферментирали соеви зърна. Благодарение на ферментацията и запазването на задачите зърна, темпе е с по-високо наличие на протеини, фибри и витамини. Темпето има характерен мирис, микс от мирис на орехи, гъби и месо. Може да се употребява сурово, мариновано, печено, пържено или задушено. Често се прибавя към салати и супи.

 Темпе Thinkstock

Другите бобови растения също са доста положителни заместители на месото.

Соята не е единственият първенец измежду бобовите растения. Фасулът, грахът и лещата са не по-малко богати на протеини и фибри. Традиционният български фасул е доста питателна храна, освен това с ниско наличие на мазнини. Може да приготвяте бобовите растения на супи, яхнии, салати или като гарнитура към съществени ястия.

 Бобови култури Thinkstock

Пълнозърнестите храни, ядките и семената също заместват месото пълноценно, с помощта на съдържащите се в тях протеини, ненаситени мастни киселини, фибри и ензими. Може да ги консумирате сурови или да ги добавяте към разнообразни ястия. Бадемите, орехите и кестените са наложителни за веганите и вегетарианците, както и за всички, които се стремят да се хранят здравословно.

 Ядки Thinkstock

Освен богати на протеини, гъбите имат характерен усет и мирис, които могат да овкусят всяко постно ядене. Освен това гъбите са с ниско наличие на калории, мазнини и холестерол, което ги трансформира в идална храна за диета и детоксикация на организма. Може да ги консумирате печени, в супи и сосове, като допълнение към салати и съществени ястия.

 Гъби Thinkstock

Чували ли сте за сайтан?

Сайтанът се подготвя от пшеничен глутен, съдържа протеини, колкото телешкото и пилешкото месо, а е съвсем без мазнини. Дори по-текстура наподобява на месо. Може да заместите месото със сайтан във всички ястия, даже да го приготвите на скара на пържоли или шишчета.

 Сайтан Thinkstock

Един от най-полезните артикули на Земята е авокадото, неповторима композиция сред плод, зарзават и ядка. Изключително богато на фибри и протеини, ненаситени мастни киселини и ензими. С ниско наличие на захари, авокадото контролира равнището на холестерола и усъвършенства храносмилането. Повече от отличен сурогат на месото, със мощен детоксикиращ резултат. Консумира се сурово, в салати, сосове и разнообразни ястия.

 Авокадо Thinkstock

Финалът е непокътнат за доста добре познатия по нашите географски ширини зарзават – патладжан, който постоянно се употребява във веганските и вегетарианските режими като сурогат на месото. Освен протеини, фибри и мазнини, патладжанът съдържа флавоноиди, които управляват равнището на холестерола и контролират кръвното налягане. Нискокалоричният зарзават може да се прибавя в салати, да се подготвя на пюре, печен, пържен или задушен.

 Патладжан Thinkstock

При толкоз доста заместители на месото нямате оправдания да не си дадете отмора от него най-малко за малко, с цел да помогнете на организма да се почисти от токсините.

Припомнете си още:
10 минути дневно за качествено намаляване Как да си върнем плоското коремче? Силата на локалните суперхрани през 2016-а Вегански десерти вместо захарни изкушения Защо качваме след намаляване? Как работата ни прави дебели?
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР