Веганът д-р Атанас Скатов ще участва в четвърта експедиция за

...
Веганът д-р Атанас Скатов ще участва в четвърта експедиция за
Коментари Харесай

Атанас Скатов тръгва към Даулагири

Веганът доктор Атанас Скатов ще взе участие в четвърта експедиция за 2019-а година, като ще се опита да изкачи седмия по височина осемхилядник на планетата – Даулагири (8172 м). Той се намира на територията на Непал, а името му в превод значи „ Бялата планина “. Припомняме, че по-рано този сезон алпинистът изкачи сполучливо три от 14–те най-високи върха на Земята - Кангчендзьонга  (8586 м), Гашербрум I (8080 м) и Гашербрум II (8035 м).

Ако експедицията е сполучлива, за Скатов това ще бъде десети изкачен осемхилядник, което ще го приближи с още една крачка към по този начин мечтаната от доста алпинисти „ Хималайска корона “. Целта на роденият в Сливен планинар е да стане първия българин, изкачил всичките 14 върха, а планът му планува това да се реализира без консумация на храна от скотски генезис, с задача за запазване на околната среда.
Заради мощния сезон с три качени върха над 8000 метра и то за извънредно къс интервал от време Скатов бе почетен от Пресклуб „ България “ с премията „ Сребърен сокол “, давана за проявен темперамент и геройство. Тя се връчва на спортисти, показали голяма храброст в своята област, а до момента нейни носители са били боксьорът Кубрат Пулев, спринтьорката Ивет Лалова, гимнастикът Йордан Йовчев и други.

" За моята спортна активност това е най-високата премия, която съм получавал. Бях възнамерявал три върха и смятах, че е задоволително за една година. Но се върнах по-рано и се зароди концепцията да хвана есенния сезон ", разяснява Атанас Скатов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР