Вечер центърът на Зинделфинген, градче с 63 000 жители на

...
Вечер центърът на Зинделфинген, градче с 63 000 жители на
Коментари Харесай

Могат ли общуващите коли и самообучаващите се светофари да преобразят улиците на Щутгарт

Вечер центърът на Зинделфинген, градче с 63 000 поданици на 20 километра от Щутгарт, наподобява като пощенска картичка - улиците му са пусти. За да стигнат до Щутгарт, жителите, които работят там, стават рано, с цел да прекарат минимум половин час в тапи. Същевременно в Зинделфинген е най-голямата в света индустриална база на " Даймлер ", която прави " Мерцедес-Бенц ". Градчето, което е административно част от Щутгарт, е единствено частица в автомобилната промишленост на региона и на Баден-Вюртемберг - провинция с 10.3 милиона поданици, където секторът основава 235 000 работни места към края на 2016 година и още близо 300 000 косвени, свързани с него.

Автоиндустрията следи деликатно трансформацията в метода, по който немското общество се отнася към силата. Така нареченият " енергиен преход " (Energiewende) от дълго време не се възприема като механична подмяна на " твърдите " източници като въглищата и нефта с океани от слънчеви панели и войска от вятърни турбини. " Електромобилността ", която е част от него, пък не значи да извадиш мотора с вътрешно горене от автомобила и да го замениш с електрически. Затова казусът на бизнеса не е единствено в неизпълнимите " политически " цели - да вземем за пример тази за един милион електрическия автомобил по немските пътища до 2020 година (при 34 022 към началото на тази), която, в случай че можеше да се реализира, би изправила бранша пред тестване. Бе Ем Ве, " Даймлер " и базиранията на север " Фолксваген " са под напън и от потребността да се състезават с " Google ", " Тесла ", " Епъл " и " Юбер " в области като самостоятелното шофиране, намаляването на излъчванията и споделените пътувания и връзката с пешеходците, с цел да запазят позициите си и да не се окажат жертва на подривни технологии.

Светещите, кръгли " очички " (всъщност фарове със датчици за движение) на самостоятелната кола, посрещаща посетителите в Лабораторията за подвижност на института " Фраунхофер ", загатват единствено за част от тестванията пред подвижността на бъдещето. Разположен сред Зинделфинген и Щутгарт, " Фраунхофер " създава плана Ambient Mobility Lab взаимно с Масачузетския софтуерен институт и се пробва да прегледа вероятните решения за бъдещите градски пространства, а след това - да предлага отговорите на бизнеса. За учените оправянето със сегашните проблеми на подвижността - приложени в свят, който към момента употребява стандартни мотори - значи, че е нужно да се работи по решения, които да могат да се приложат, до момента в който електрическите автомобили и самостоятелните коли занапред навлизат на пазара.

В изследователския център учат трафика в градовете, следят къде има скупчвания на коли, пешеходци и евентуални клиенти на таксита. Наблюдават държанието на пешеходци и водачи и с математически и други принадлежности пробват да схванат по какъв начин може да се направи бизнес модел на негова база, с цел да се увеличи устойчивостта. А тя не е нужна единствено поради " задачите " за изгодност, застъпени в " енергийния преход " - с урбанизацията от ден на ден хора се местят към градските зони; усилват се колите, разноските от превоз, последствията от тапите за всекидневието и здравето. Това е предизвикателство за общото градско пространство - даже сега за напредване на транспортно средство в града със скорост към 50 км в час може да са нужни десетки квадратни метри - колкото едно модерно немско жилище.

На кръстопът

В Щутгарт водачи и пасажери губят приблизително 64 часа годишно в тапи. От целия трафик в града към една трета е резултат от търсенето на паркоместа. На национално равнище този проблем надвишава световното стопляне - замърсяването на въздуха, чиито жертви стават 10 000 души годишно в Германия (чрез болести, свързани с мръсния въздух), към три пъти повече от жертвите на произшествия.

Около четвърт от излагането на водачи на замърсен въздух става при очакване на кръстовища (макар да прекарват 3% от времето там), където са съсредоточени и сред една четвърт и една трета от частиците. концентрацията им на най-натоварените кръстовища доближава размер, 92 пъти по-голям от тази на естествени улици.

С плана lightTraffic & TrafficlightAI изкуствен интелект може, посредством машинно самообразование, да понижи близо два пъти междинната дълготрайност на пътуванията в огромните градове по отношение на автоматизираната конфигурация на светофарите или с към 10% по отношение на " ръчно управляемите " настройки със промяна на равни шпации. Система с невронни мрежи, тествана при лабораторни условия, се учи от наблюдаване на трафика при в началото заложени случайни настройки на светофарите. Проектът обаче регистрира, че в случай че някой ден самостоятелните коли заменят изцяло тези с водачи, опциите им да се свържат една с друга и по този начин да заобикалят конфликти може да създадат свързването им една с друга безсмислено.

Изследователите се пробват да усъвършенстват симулациите на компютъра, с цел да ги трансфорат в урок за действителния живот. Такава система ще е подобаваща за изключителни обстановки, защото ще усъвършенства реакцията си при всеки случай. " Доброто е, че в специфични обстановки те се пробват да намерят сходни моменти и да реагират по отношение на тях. Въпросът е: система, ръководена от човек, би ли се справила по-добре? "

Оптимизацията на трафика обаче

няма да реши проблемите -

улиците в Щутгарт са достигнали лимита на коли, които могат да се поемат, по тази причина би трябвало да се мисли по какъв начин броят им да бъде понижен,

 Могат ли общуващите коли и самообучаващите се светофари да преобразят улиците на Щутгарт
© Jan Rottler

Мобилност за всички

Транспортна система, която да е ефикасна, устойчива и всички да удовлетворени от нея, без да се постанова държавните управления да я субсидират. С плана Hubcab Масачузетският институт изследва броя на такситата и напредването им из Ню Йорк; къде са почнали и надлежно свършили повече или по-малко курсове. В Манхатън доста курсове препокриват маршрутите си, а в същото време има неравномерно систематизиране на предлагането - в някои елементи доста хора чакат за такси, а на летищата колите би трябвало да се състезават за пасажери.

От оценените данни за 30 000 таксита (и 170 милиона превоза) в Ню Йорк за година следва, че 90% от пътуванията могат да бъдат споделени, а трафикът да бъде понижен на половина, в случай че пасажерът е податлив да изчака по-малко от минута. При очакване до две минути е допустимо шерване на до 100 % от пътуванията, въпреки и единствено в случай че има система за централно ръководство на такситата. Споделянето на пътуванията - което в действителност е работеща процедура в някои елементи на Германия - би довело до закъснения от не повече от 3 минути за някои от пасажерите, а би икономисало разноски и излъчвания.

 Могат ли общуващите коли и самообучаващите се светофари да преобразят улиците на Щутгарт
© Jan Rottler

Пътниците заплащат посредством... гледане на реклами

Понякога баче е по-трудно пътуванията да бъдат споделени, да вземем за пример при хора с увреждания. За тях публичният превоз е по-достъпен, в сравнение с преди 20 години, само че не всеки път, а такситата в Ню Йорк са скъпи (2.56 $ за миля) и мнозина остават изключени. Една от опциите е посредством контекстуализирани реклами, настояват учените в Масачузетския софтуерен институт като част от плана CA$HCAR . Моделът им планува и двете рекламни системи, употребявани сега в града (с панел върху транспортното средство или с екран в автомобила) да се употребяват. При първата да се демонстрира друго наличие на " Таймс скуеър " и " Уолстрийт ", а при втората - таргетиране въз основата на крайната точка на пътуването. Учените считат, че въз основата на данните, с които разполагат, могат да кажат с известна възможност какъв е приходът на пасажерите и от кое място идват. С последователно въвеждане на нови решения цената може да се приближи до тази на градския превоз:

- въвеждането на самостоятелно шофиране би икономисало 0.4 $ на миля;
- субсидирането посредством реклами може да спеспи към 0.36 $ на миля;
- въвеждането на градска такса " налог подвижност " , която би отчела потребността на всички да имат еднакъв достъп до транспортни услуги, би подкрепило цената на един курс с още 0.7 $ (градският превоз също е субсидиран);
- всичко това би свалило цената на миля до 1.14 $
Ако обаче сегашният междинен брой пътуващи в таксита (1.8 души) се удвои и повече хора споделят един курс, каквато опция дава предходният план, пътуването в такси би достигнало градския превоз, при който сумата възлиза на към.054 $ на миля.

Как обаче

пешеходците се вписват в уравнението

на новата подвижност?

" Гвоздеят " на програмата, показана от Лукас Блок от екипа за нововъведения в подвижността, е дребният автомобил, завъртял очите си при влизането на публицисти в лабораторията. Освен на придвижване той реагира и на знаци като изпъната напред ръка - опити демонстрират, че взаимоотношението на самостоятелните коли с пешеходците да вземем за пример може да протича по правила въз основата на жестове, които хората употребяват при контакт с водачите на елементарните коли.

 Могат ли общуващите коли и самообучаващите се светофари да преобразят улиците на Щутгарт
© Ангел Петров

Това дава опция на колата да разпознава съответни жестове - най-важните като тези за прекъсване и изчакване и продължение на пътя са сходни за всички. На стъклото могат да се прожектират сигнали, които да улесняват пешеходците - възрастните са свиквали на гледат към водача - до момента в който " очите " се движат и основават чувството за същинско другарство. Те са значими и за децата, чието зрително поле поради растежа им постоянно доближава равнището на фаровете. Между тях се изписват и известия, посредством които автомобилът основава чувството, че " приказва " - " Благодаря " и " Ще изчакам ". Изследванията в Щутгарт обаче демонстрират, че това няма необикновен резултат, тъй като вниманието е върху фаровете и мястото на водача.

Пешеходците ще имат проблеми с машините, когато те станат всеобщи. Опитите за връзка може да усилят трафика, само че същото може да се случи и при автоматизираното прекъсване на колата всякога, когато човек попадне в " полезрението " на автомобила. Същевременно запитани, множеството хора споделят, че връзката с автомобила (бил той ръководен от човек или машина) е нужна в името на сигурността. Още е мъчно да се решат и други проблеми - по какъв начин ще реагира самостоятелната кола при взаимоотношение с огромен брой хора или да вземем за пример когато деца се забавляват с автомобила, като му вършат ненужни жестове.


© Jan Rottler

" Фраунхофер " създава и система за " мъдро " зареждане на електрически автомобили, обвързвана с електрическата мрежа, само че разполагаща и със личен генератор.
]

Изследователите във " Фраунхофер " знаят, че софтуерните промени (електромобилността, самостоятелното шофиране, Интернет на нещата) ще въздействат на градската среда, както и потребността от резистентност и споделената стопанска система. Идеите им не са част от единна визия за бъдещето - самостоятелните коли, свързани между тях, обезсмислят " умните " светофари. Много от тях, приложени в Германия или в Съединени американски щати - ще срещнат опозиция от бизнеса, от синдикати, от правозащитници, държавни управления или други групи с интерес. И през днешния ден от време на време решенията, предлагани или реализирани в Германия, не наподобяват толкоз блестящи, колкото в други страни, осъзнали потребността от енергиен преход, най-вече измежду разрастващите се страни и към момента динамичните азиатски стопански системи.

За европейските мащаби обаче, където във вземането на решения вземат участие доста повече артисти от държавното управление и бизнеса, всички нови технологии би трябвало да се преглеждат и да навлизат на пазара внимателно и с мисъл за следствията. От друга страна част от концепциите, прегледани в " лабораторията ", евентуално биха се приели добре в най-голямата европейска стопанска система - задоволително е човек да е споделял пътешестване с такси с непознати в Германия, с цел да знае, че това се приема добре и на изток, и в по-богатия запад.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР