Вече сме чували за многобройните ползи от консумацията на чай,

...
Вече сме чували за многобройните ползи от консумацията на чай,
Коментари Харесай

Цейлонски чай - как се приготвя и какви са ползите

Вече сме чували за многочислените изгоди от потреблението на чай, без значение дали ще е билков, зелен, черен чай и така нататък Поради обстоятелството, че сами по себе си чайовете съставляват към 99.5 % вода, най-малкото, което биха създали за организма ви, е да го хидратират. Всъщност чайовете се явяват съвършеното средство, с което да си набавите по този начин препоръчвания от експертите дневен банкет на вода.

Има обаче и чайове, които са по-широкоспектърни от останалите и тук ще ви срещнем точно с подобен вид чай. Чай, който може да реши редица здравословни проблеми, а освен да утоли жаждата ви. Това е Цейлонският чай.

Цейлонският чай идва от Шри Ланка, която до 1975 година се е казвала Цейлон. Тази далечна и екзотична азиатска страна предлага най-хубавите условия за развъждане на този тип чай и напълно умерено може да се каже, че той се е трансформирал в нейна запазена марка.

Има няколко способи, по които може да бъде разграничен Цейлонският чай на типове. От една страна за вкусовите му качества има значение дали той се отглежда на разположените на по-високите елементи на Шри Ланка чаени плантации или на тези, които са на по-ниска надморска височина.

Основно обаче Цейлонският чай се дели на бял, черен и зелен, като всички тези типове имат сходни целебни качества, само че се разграничават на усет, цвят и мирис.

Белият Цейлонски чай е най-скъпоструващ не заради това, че е по-добър от своите събратя, а заради обстоятелството, че вирее по-трудно и че обработката му се прави напълно на ръка.

При направено изследване, обхващащо 240 души, които са консумирали всекидневно Цейлонски чай в продължение на 12 седмици, се оказало, че всички те бележат спад на килограмите и съкращаване на обиколката на талията. Това се дължи на свойствата на Цейлонският чай да форсира метаболизма и отпивайки с огромно наслаждение от приятната напитка, вие в действителност действате за извайване на фигурата ви. Това важи обаче, в случай че не употребявате захар или други подсладители към чая си. Но тук е и моментът да споделим, че чаят има толкоз прелестен усет и мирис, че каквото и да прибавите към него, ще е същинска засегнатост за жителите на Шри Ланка.

 Цейлонски чай

Цейлонският чай е и мощен антиооксидант. Той се бори дейно против натрупалите се в организма ви отрови в резултат на мръсния въздух, който дишаме, и боклучавите храни (пълни с консверванти, оцветители и така нататък ), с които се изхранваме. Особено благоприятен резултат би имал при тютюнопушачите.

Антиоксидантите, които се съдържат в Цейлонския чай, не са същите като тези, които можем да намерим в зеленчуците и плодовете и консумирането на този тип чай е повече от целесъобразно. Да не забравим и че точно тези антиоксиданти ни защищават от онкологични болести, както и понижават риска от сърдечно-съдови нарушавания.

Цейлонският чай също по този начин редуцира риска от болести като артрит и остеопороза поради съдържащите се в него фитохимикали, а съществуването на L-теанин способства по-добрата централизация, като в същото време оказва помощ на организма ни да се отпусне.

След всички изброени изгоди от Цейлонският чай е време да ви покажем и по какъв начин да си го приготвяте.

Как се прави Цейлонски чай?

Всъщност в изработката му няма нищо комплицирано, само че е значимо да запомните, че откакто го залеете с вряща вода, би трябвало да го изчакате най-малко 10- 15 мин, с цел да се запари. Тогава вкусовите му качества, както и лековитите му свойства са най-осезаеми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР