Вече осем години след погрома над Корпоративна търговска банка, следите

...
Вече осем години след погрома над Корпоративна търговска банка, следите
Коментари Харесай

Бургаското шопинг бижу „The Strand пак се продава за нищо пари

Вече осем години след погрома над " Корпоративна комерсиална банка ", следите на подмолните поръчители не престават да са все по този начин пресни и дълбоки. Програмираното от нечий престъпно надъхан мозък принудително затваряне на кредитната институция, докара до стотици банкрути и затрити бизнеси, опрости многомилионните заеми на " верните " хора и подари на " богопомазаните " скъпи парцели. След поредност от провалени търгове, на 10 януари (понеделник) на пазара ще бъде пуснато за обмен следващото КТБ-бижу - бургаският търговски център " The Strand ", благосъстоятелност на оповестеното в неплатежоспособност " Странд Бургас " АД.

 

Уникалният за страната търговски и развлекателен център, върху който имаше учредена ипотека в интерес на КТБ, е построен върху 29 декара с разгърнатата повърхност от 60 000 кв. метра, а стойността на кв. метър при построяването му беше към 590 евро.

Но да напомним в резюме предисторията. Строителството на комерсиалния център стартира през 2011 година. Идеята на вложителите бе да построят украшение, което да се разграничава от обичайните молове и да се трансформира в сериозен съперник на одобрените към този момент локални шопинг колоси " Бургас Плаза " (Burgas Plaza) и " Галерия Бургас " (Galleria Burgas). За задачата те вложиха в начинанието над 40 млн. евро.

Финансирането на " The Srand " бе поето съвсем напълно от " Корпоративна комерсиална банка ". Ето за какво, след бруталното съсипване на банката, компанията притежател - съвсем като стотици други търговски сдружения - стремително пое по пътя на изкуствено провокираната неплатежоспособност.

Най-напред, на 23 септември 2014 година всички наематели на търговски площи бяха помолени да си съберат багажите и да изоставен " The Srand ". А по-късно всичко се разви по до болежка познатия ни към този момент сюжет на 

провалените търгове и последващите фрапантни обезценявания.

За първи път " The Srand " е препоръчан за обществена обмен през октомври 2015 година - поради неплатени общински налози в размер на към 500 000 лв.. Минималната цена, от която трябваше да стартира наддаването, бе закрепена 33.3 млн. лв..

Вторият търг трябваше да стартира при цена от 26.6 млн. лева, а третият започва за по-малко от половината оповестени за първия търг - единствено 15 млн. лв.. Оттук нататък нещата потеглят още по-зле.

Четвъртият провален търг започва от цена 12 млн. лева, само че покупател още веднъж не се появи. Частният правосъден реализатор смъкна обекта от продажба, с цел да му бъде направена нова пазарна оценка (или най-малко по този начин разясниха по това време от адвокатската фирма на на ЧСИ-то).

Ако съдим по обявлението, 

тази нова оценка в действителност е реалност.  

На 9 декември 2021 година комерсиалният център е препоръчан за обмен на цена от 22.155 млн.  лева, само че след следващия неуспех цената е свалена с 4.431 млн. лева и на 10 януари наддаването ще стартира от... 17.724 млн. лв.. Ако въобще стартира, несъмнено.

Ако съдим по кредитната история на " Странд Бургас “ АД обаче работата... понамирисва на " нещо уредено ".

В края на 2013 година отговорностите на АД-то към към момента цветущата " Корпоративна комерсиална банка " са 76.452 млн. лв.. Шест месеца по-късно - при нейното затваряне през 2014 година - задълженията са 74.322 млн. лв.. Към 16 февруари 2017 година непогасените отговорности на " Странд Бургас " АД към този момент са  82.988 млн. лева, а през 2018 година - цели 98.493 милиона.

С други думи, в случай че на 10 януари търгът въпреки всичко бъде финализиран и " The Strand " бъде продаден, елементарно е да се направи сметка 

каква част от галактическите към този момент заеми ще бъде погасена 

при стартова цена от близо 18 милиона? Още повече, че банката не е единственият заемодател на АД-то.

Според утвърденият от съда през 2018 година лист на кредиторите, сдружението има много съществени отговорности и към Националната организация по приходите (НАП), записани в два раздела: обществени вземания за налози и такси в размер на 2.333 млн. лева и обществени вземания за държавни такси на стойност 2.131 млн. лв.. Към тях би трябвало да прибавим още две компании кредиторки: английската „ Ви еф ти лимитед “, която претендира за 1.280 млн. лева, и „ ВИП секюрити “ ЕООД със скромните 60 139.43 лв..

В същото време обаче напролет на 2021 година стана ясно, че синдиците на КТБ Ангел Донев и Кристи Маринова са съумели да изтъргуват задълженията на „ Странд Бургас “ АД посредством

цесионен контракт със силистренското " Камбана инвест " EАД

и то към този момент е най-големият заемодател на оповестеното в неплатежоспособност сдружение.

Логичният въпрос:  " Защо компания, чиято активност е на светлинни години от този тип бизнес, би си купила задълженията на един МОЛ? ", към момента стои без отговор. Неофициално, несъмнено, отговорът е явен: или става дума за подарък, или за връщане на остаряла услуга…

" Камбана инвест “ ЕАД е еднолична благосъстоятелност на „ Зърнени храни Силистра “ АД, в което главен акционер е „ Зърно Силистра - 97 “ АД. Запознати с " микроклимата " в това сдружение сочат като негов фиктивен притежател Стефан Иванов.

По-известен в района с екзотичния си прякор Байгъна, Стефан Иванов е член на Надзорния съвет на „ Калиакра България “ АД и на Съвета на шефовете на „ Централ парк “ АД. Освен това е шеф на „ Корн България “ и още няколко други компании, бил е и шеф на силистренския клон на ЦКБ.

Всичко това няма по какъв начин да не ни докара на мисълта, че купувачът не е бил определен инцидентно от синдиците на фалираната банка и че договорката е била много привлекателна даже за един зърнопроизводител.

Така или другояче, посредством пазаруването на кредитната експозиция, е направена първата крачка за придобиването на апетитния парцел. И с цел да се случи това по-бързо, „ Камбана инвест “ ЕАД още незабавно е внесло 60 000 лева за обновяване на производството по неплатежоспособност на " Странд Бургас ". И както предрекохме още преди година в обявата си „ Промоциите на активите на КТБ не престават “, този бе методът новият Кредитор № 1 да се снабди с опцията да осребри притежавания от него дълг.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР