Вече години продължава разкриването на великолепния античен и средновековен град

...
Вече години продължава разкриването на великолепния античен и средновековен град
Коментари Харесай

Откриха сребърна монета на цар Иван Шишман /Фото/

Вече години продължава разкриването на превъзходния древен и феодален град Мисионис край Търговище. Този обект е доста перспективен и по тази причина още преди време нагледно го нарекохме “Северния Перперикон ”. А през тази година дружно с класическия Перперикон край Кърджали той е измежду шестте предпочитани археологически комплекси, финансирани особено от българското държавно управление предвид на развиването на културно-историческия туризъм. Разкопките се водят от проф. Николай Овчаров и търговищкия археолог Стефан Иванов.

Името на града научаваме от съчинението на живелия през 12 в. арабски географ Ал-Идриси. Особено значимо е сведението, че той е “значителен остарял град, който лежи до подножието на една височина във водна и великолепно положена страна и извлича огромен приход от търговията ”. Добре се знае обаче, че арабинът употребява много по-стари данни, извлечени основно от римски и ранновизантийски създатели.

Археологическите изследвания демонстрират, че в местността “Крумово кале ” през 5-6 век се развива един благополучен в икономическо отношение град, за което свидетелстват находките от монети и материали на бита. Досега са разкрити останките на непокътнатите до 4-5 м крепостни стени, три църкви от базиликален вид, свидетелстващи за мощно християнско наличие в тези времена, жилищни и публични здания от 5 до 14 век.

Още в първите две седмици на тазгодишните изследвания бе приключено разкриването на извънредно забавната епископска резиденция от същото време. Това е типичен domus - публикувана форма на римските дворци още от античния интервал. Комплексът е с правоъгълен проект и размери 20/15 м. В центъра има дребен правоъгълен двор, затрупан с каменни плочи, който е бил открит към небето, с цел да бъде осветявана вътрешността на ансамбъла. Около двора са ситуирани верижни пространства, покрити с керемиден покрив. Разпознати се останките на епископските жилища, трапезарията и евентуално - дребен параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Без подозрение към епископския отбор се отнася превъзходната кръщелня-баптистерий, открита през предходните години.

Откритата монументална раннохристиянска архитектура е изцяло в унисон с изказаната от нас още преди няколко години догадка, че по тези места в Североизточна България са проповядвали почитателите на деятел Андрей Първозвани. Документално е известно, че тези земи през I в. са покръстени точно от този следовател на Иисус Христос и брат на деятел Петър. Съществува догадка, че той е бил възпитаник на самия св. Йоан Кръстител. Живелият през III в. историк Иполит и по-късният византийски създател Епифаний Монах обаче означават, че по време на задачата си в Североизточна България деятел Андрей ръкоположил за свещеник на Одесос (Варна) римлянина Амплий. Така той станал първи варненски християнски архиерей. Без подозрение почитането на деятел Андрей е било мощно развито в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство.

Сигурно е, че това се отнася и за античния Мисионис, както и да наследилото го Търговище. Това ясно проличава от планове преди няколко години там оловен кръст-реликварий с изображението на деятел Андрей Първозвани. Явно този град е бил един от центровете на култа към този възпитаник на Христос.



При тазгодишните разкопки  към този момент са открити стотици находки - позлатени приложения, стъклени чаши за пирове, сребърни обеци и копчета, многочислени бронзови и сребърни монети и други предмети. Сред тях е изключително забавна превъзходно непокътнатата сребърна монета на последния български цар Иван Шишман. Тя е директно удостоверение за героичната отбрана на града против османските турци в края на 14 мек, когато той е носел хубавото българско име Косово. Османският хронист Мехмед Нешри е очарован от храбростта на българските воини, чиито пълководец е споделил, че няма да се отхвърли от вярата на своя стопанин – т. е. на цар Иван Шишман.



Мащабната акция по разкриването на античния Мисионис през 2021 година ще продължи до месец октомври. Няма подозрение, че разкопките ще поднесат още доста изненади на археолозите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР