Вече година ситуацията в русенския квартал „Средна кула“ е повече

...
Вече година ситуацията в русенския квартал „Средна кула“ е повече
Коментари Харесай

Хората в Средна кула живеят като в гето - разкопани улици, кал и боклуци

Вече година обстановката в русенския квартал „ Средна кула “ е повече от трагична

Това описват хората от квартала предРадостта, че най-сетне ще влязат в 21 век с канализация, към този момент е избледняла поради разкопаните улици в целия квартал, чието асфалтиране и възобновяване се бави.

Хората споделят, че е невероятно да се придвижват с коли до домовете си, защото всички улици са разрушени. „ Изкопават и по-късно не идват да запълнят дупките. Първоначално много пропадаха, късно се затваряха, в този момент преди 4-5 дни разкопаха тук, с цел да го асфалтират, никой не идва. Не могат да ни приберат сметта. Пълни са контейнерите, няма кой да пристигна да ги вземе, не желаят поради настилката, която въобще липсва. Ситуацията е трагична – тиня, прахоляк “, споделя гражданин на квартала.

Местните дефинират квартала си като „ лунен пейзаж “ и недоволстват, че е разкопано всичко по едно и също време, а не се работи поетапно. „ Ей в този момент пристигам от Русе, не знам по какъв начин да дойда, през коя улица да мина, дето пребивавам тук 50 - 55 години. Всички улици са едно, не могат ли да заловен една махала и след това другата. Минете по някоя улица да видите каква поставка има. Върху пепелта асфалтират. Догодина ще вършат ремонт на ремонта “, споделя различен мъж от квартала.

Заради дупките и необезопасените шахти няма останал здрав автомобил, оплакват се водачите. „ Ако нямаш джип или висока кола, е парадокс да минеш по улиците. Постоянно колите си оставят тук брони, гърнета, влизат в шахтите. Не мога да ви опиша пък какъв брой пъти сме вадили коли – засяда в шахта, със съседи хващаме, подвигаме колата да може да излезе от дупката. Сроковете тук са просто някаква дата, която просто да има някаква дата написана, някаква цифра и това е. Канализацията е нужна, отлично за плана, само че не се прави както би трябвало. Работата просто е през просото “, споделя гражданин на Средна кула.

Притеснението на хората е, че се планува единствено отчасти асфалтиране на разкопаните улици, където е прокарана канализацията, а действително тежката техника е разрушила цялата улица.

От ВиК-Русе и общината обясниха, че при тях всеки ден постъпват сигнали, свързани с дейностите по плана в кварталите „ Средна кула “ и „ Долапите “. Хората идват и на място, с цел да се интересуват до каква степен е стигнал ремонтът, по кое време ще завърши и ще се асфалтира.

От ВиК-Русе обясниха, че систематизирана информация ще може да бъде предоставена в края на юни, защото в тези квартали работят доста фирми-подизпълнители и събирането на данните изисква време. По отношение на качеството на осъществяваните ремонтни действия има самостоятелни компании, които правят строителен контрол, като за всеки обект те са разнообразни. От сдружението напомнят, че всеки петък следобяд на страницата на плана излиза информация във връзка с това кои улици следва да бъдат асфалтирани и дали се постанова тяхното затваряне.

Колкото до асфалтирането, в случай че разрушенията по дадена улица са под 50 %, а множеството улици са такива, то задължението на изпълнителя е да асфалтира единствено разкопаната част. За да не останат улиците в кръпки, Община Русе по своя самодейност е влезнала в връзка с районното министерство, с цел да изиска целеви средства за цялостното им асфалтиране.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР