Вече е ясно защо японците са толкова гениални и уникални.

...
Вече е ясно защо японците са толкова гениални и уникални.
Коментари Харесай

10 особености на образованието в Япония

Вече е ясно за какво японците са толкоз гениални и неповторими. Това е тъй като имат извънредно строга система на обучение. Убедете се сами.

Първо възпитанието, а след това – знанията.

Японски възпитаници не поставят изпити до 4-ти клас (когато навършат 10 години), вършат единствено къси независими работи. Смята се, че през първите три години на образование, университетските познания не са най-важното нещо. Поставя се акцент върху възпитанието: децата се учат на почитание към другите хора и към животните, на милосърдие, на дарба за съпричастност, да търсят истината, на самоконтрол и почитание към природата.

Учебната година стартира на 1 април.

В множеството страни когато децата приключват учебно заведение, японците честват началото на образователната година. То съответствува с един от най-красивите феномени – цъфтежа на вишните. Така те се настройват на една възвишена и сериозна вълна. Учебната година е разграничена на три семестъра: от 1 април до 20 юли от 1 септември до 26 декември, а от 07 януари до 25 март. Така японците почиват 6 седмици през лятната почивка и в продължение на 2 седмици през зимата и пролетта.

В японските учебни заведения няма чистачки, децата почистват сами.

Всеки клас почиства своята стая, коридора и даже тоалетните. Така децата от ранна възраст се научават да работят в екип и да си оказват помощ един на различен. В допълнение, откакто учениците са отделили толкоз доста време и труд за разчистване, те надали биха желали да нацапат още веднъж. Това ги учи на почитание към личния труд, както и към труда на другите и да опазват околната среда.

В учебно заведение се оферират подготвени ястия, които децата сервират сами и се хранят дружно.

В началното и междинното учебно заведение за децата се прави особено обедно меню, което се изготвя освен от готвачи, само че и от здравни служащи, с цел да бъде храната оптимално здравословна и потребна. Всички съученици обядват дружно със своя преподавател в класната стая. В тази неофициална конюнктура те поддържат връзка повече и построяват положителни връзки.

Допълнителното обучение има голяма известност.

Още в началното учебно заведение децата стартират да посещават частни и подготвителни учебни заведения, с цел да влязат в положително приблизително, а по-късно и във висше учебно заведение. Занятията се организират вечер. В Япония е особено в 21.00 ч публичния превоз се цялостни с възпитаници, които бързат към къщи след спомагателните уроци. Те са ангажирани даже в неделя и по празниците, като се има поради, че междинният образователен ден трае от 6 до 8 часа. Според статистиката в Япония съвсем няма деца, повтарящи класа.

В Япония децата учат изкуството на японската краснопис и лирика.

Принципът на японската краснопис или тъй наречените шодо, е елементарен: с бамбукова четка потопена в мастило се рисуват писмени знаци върху оризова хартия. Хайку – това е национална форма на лирика, която напълно сбито показва природата и индивида като едно цяло. Двата предмета отразяват един от правилата на източната хармония - съотношението на простотата и изящността. Тези занятия учат децата да ценят и почитат своята лична просвета, с нейните вековни обичаи.

  

Всички възпитаници би трябвало да носят униформа.

В междинното учебно заведение, всеки възпитаник наложително би трябвало да носи униформа. Много учебни заведения имат своя лична униформа, само че обичайни за момчетата са облеклата във боен жанр, а за девойките – плисирани поли. Това предписание спомага за дисциплиниране на учениците, защото самото облекло основава въодушевление за работа. Също по този начин, идентичната униформа спомага за сближение на колектива.

Процентът на посещаемост е 99.99%.

Трудно е да си представим даже един човек, който в никакъв случай през живота си не е бягал от учебно заведение, а това е една цяла нация. Също по този начин японските възпитаници съвсем в никакъв случай не закъсняват за час. 91% от учащите, постоянно слушат учителя. Коя друга страна може да се похвали с сходна статистика?

Резултатите от последния изпит вземат решение всичко.

В края на гимназията учениците се явяват на тест, който взема решение дали ще отидат в лицей или не. Завършилите могат да изберат единствено едно образователно заведение и то дефинира размера на бъдещата заплата и стандарта на живот като цяло. Конкуренцията е жестока: 76% от приключилите не престават образованието си след гимназията. Ето за какво в Япония е известен израза " изпитен пъкъл ".

Студентските години - най-хубавата почивка.

Това не е изненадващо, че след многото години на непрестанно образование и минаване през " изпитния пъкъл ", японците желаят малко отмора. Оказа се, че това са студентските години, които са най-лекия и нехаен живот за всеки японец. Страхотна отмора преди работата, към която японците, научени още от детството, подхождат освен с отговорност, само че и с доста обич.

Инфо: www.dama.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР