Вече e време да подготвяме зимнината и да приберем всякакви

...
Вече e време да подготвяме зимнината и да приберем всякакви
Коментари Харесай

Консервиране на патладжани

Вече e време да приготвяме зимнината и да приберем всевъзможни зеленчуци, които ще ни бъдат нужни на зима и няма да можем да намерим по магазините.

Повечето от тях ни дават опция да решим дали да ги приберем във фризера или пък на консерви. Патладжаните можем да консервираме по много разнообразни способи. Започваме с патладжан в доматен сок, който можете да пандизите в буркани. Ето и каква е рецептата:

Патладжан с доматен сок

 Пържени патладжани

Необходими артикули: 3 кг патладжан, 2-3 домата, черен пипер, сол, магданоз, лук, дафинов лист, олио, оцет, захар

Начин на подготвяне: Първо нарязвате патладжана на части и го оставяте да се отцеди, като авансово го посолите. След към половин час потапяте всяко парче в брашно и го пържите в сгорещено олио.

След като се зачерви от двете страни, го изваждате от тигана. Сложете лука да се задуши хубаво и прибавете настърганите домати, откакто сместа заври, прибавете подправките и оставяме да поври.

 Патладжан с доматен сос

Накрая добавяте към соса и частите пълнен патладжан, след което варите не повече от 5-6 минути. Когато го изключите, прибавете магданоза и изсипете в буркани, до момента в който е към момента топло. Следва да стерилизирате за един час и по-късно да охладите бурканите.

За идната рецепта няма да ви бъде нужен оцет. Ето и нужните артикули:

Патладжан в олио

 Консерви патладжан

Необходими артикули: 3 кг патладжан, 100 г лук, 200 г моркови, глава целина, сол, магданоз, олио, черен пипер

Начин на подготвяне: Слагате на котлона тенджера с вода, която би трябвало да възври. След това добавяте патладжаните, с цел да омекнат. Когато са подготвени, извадете ги и ги нарежете на шайби с дебелина към сантиметър. Следва да ги запържите в сгорещено олио. След като се зачервят и ги извадите, поръсете ги с черен пипер и сол.

Останалите зеленчуци – лука, морковите и целината режете на филии. Нареждате в подобаващи буркани парче патладжан, а сред тях слагате от другите зеленчуци. Най-накрая заливате патладжана със олиото, където се е пържил, авансово прецедено. Затваряте и стерилизирате за 15 минути.

Можете да консервирате и пържен патладжан с малко чесън – без никакви останали зеленчуци. Просто би трябвало да нарежете патладжана на филии и откакто изтече горчивия сок да го запържите.

След това нареждате в буркани авансово отцедените от мазнината части и поръсвате с чесън сред тях. Следва още веднъж да залеете патладжана с прецеденото олио, слагате капачки и стерилизирате за десетина минути.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР