Вече е изпратена за одобрение в Европейската комисия новата Програма

...
Вече е изпратена за одобрение в Европейската комисия новата Програма
Коментари Харесай

Министър обяви пълна мобилизация за Плана за възстановяване

Вече е изпратена за утвърждение в Европейската комисия новата Програма конкурентоспособност с бюджет близо 3 милиарда лева Очаква се осъществяването ѝ да започва до края на годината
Държавата е в цялостна готовност да подкрепи дребните и междинни компании по Плана за възобновяване. Мобилизирани сме и по отношение на наводненията в региона всички институции да поддържат бедстващите хора и обитаеми места. Работим непрекъснато. Това разгласи в Пловдив министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в границите на мобилна приемна, на която показа средствата, налични за бизнеса по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) към ведомството.

По думите му до края на годината единствено по линия на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) за дребните и междинни компании са планувани 735 млн. лева, като 600 млн. лева от тях са по НПВУ. „ Именно в МИР стартирахме първата процедура по Плана – Технологична рационализация на компаниите, която е с бюджет 260 млн. лева “, сподели Пулев и моли към компаниите в Пловдив да аплайват в периода до 21 - ви септември.

„ За идващия месец сме заложили и отваряне на втората мярка по Плана, която е за киберсигурност и ИКТ решения на МСП в размер на 30.6 млн. лева “, добави той. Пулев разгласи, че до края на годината ще се отворят и третата и четвъртата стратегия по ПВУ. „ Едната отворена мярка ще бъде за 200 млн. лева за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила. Очаква се с нея да се реализира по-голяма енергийна автономия на предприятията. Другата стратегия ще бъде за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от 120 млн. лева “, добави той.



Пулев добави, че на 16.08. министерството е изпратило в Брюксел новата стратегия за конкурентоспособност с бюджет близо 3 милиарда лева По думите му до края на годината и по нея се чака МИР да разгласи кандидатстване за към 140 млн. лева „ Това са доста положителни вести и желаеме да ви уверим, че работим старателно да дадем глътка въздух на дребните и междинни компании в България “, акцентира още той. Пулев разяснява, че в Пловдив и района работят към 40 хиляди компании, от които 94 % (около 33 хиляди фирми) са микропредприятия с до 9 наети лица. „ Именно за тях ограниченията по Плана за възобновяване и по стратегиите, финансирани от Европейски Съюз, са късмет да се финансират и да устоят на рецесиите “, сподели още той.

Илияна Илиева, основен шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ /ГД ЕФК/ към Министерството на нововъведенията и растежа, изясни, че министерството ще ръководи към 7 милиарда лева до 2027г., от които 6,5 милиарда от Групово дело ЕФК. Европарите са по 4 разнообразни посоки, стана ясно още от думите ѝ. Освен стратегиите за бизнеса по Националния проект за възобновяване и резистентност в размер на над 1.3 милиарда лева, Групово дело ЕФК ще ръководи и новата Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027. „ Тя е продължение на приключващата Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ и ще е с бюджет близо 3 милиарда лева Очаква се осъществяването ѝ да започва до края на годината “, добави Илиева. Част от ограниченията по Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна Трансформация 2021-2027 година, с бюджет малко над 2 милиарда лева също ще бъдат към Министерството, както и Програма за развиване на индустриални зони и паркове от ПВУ.

Министър Пулев организира мобилни приемни в редица регионални градове в страната за разпространение на процедурите в помощ на бизнеса. След Пловдив следва среща с регионалния шеф на Пазарджик Трендафил Величков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР