ВДжорджия човек е починал от смъртоносна мозъкоядна амеба, съобщават здравните

...
ВДжорджия човек е починал от смъртоносна мозъкоядна амеба, съобщават здравните
Коментари Харесай

Смъртоносна мозъкоядна амеба в САЩ: Втора жертва за две седмици

ВДжорджия човек е умрял от смъртоносна мозъкоядна амеба, оповестяват здравните управляващи, като това е вторият случай за две седмици.

Смята се, че лицето, чието име не се оповестява, се е заразило с Naegleria fowleri, откакто се е къпало в езеро.

При разкриването на случая Министерството на здравеопазването на щата Джорджия посъветва хората да заобикалят топлите сладководни басейни, с цел да се предпазят от инфекцията.

Georgia health officials said a resident has died from a " brain-eating amoeba " that they " likely infected while swimming in a freshwater lake or pond. "

— CBS News (@CBSNews)
Лекарите настояват, че случаите на болестта, което е рядко срещано, са се " нараснали доста " през последните четири-пет години, защото по-високите температури затоплят стоящите водни басейни и подтикват развиването на бактерията.

Не е ясно къде тъкмо е плувал индивидът, преди да бъде диагностициран с заболяването.

В Джорджия има повече от 30 езера, като най-популярното от тях - езерото Ланиър в северната част на щата - се посещава от 11 млн. гости годишно.

Случаят е шестият открит в щата от 1962 година насам и вторият в границите на две седмици.

Двегодишният Удроу Бънди умря на 20 юли, откакто се болести с заболяването при плуване в езеро в Невада.

The victim was probably infected while swimming in a freshwater pond or lake.
— The Daily Beast (@thedailybeast)
Предупреждавайки, че заболяването става все по-разпространена, доктор Денис Кайл, началник на катедрата по клетъчна биология в Университета на Джорджия, съобщи: " Наблюдаваме по-високи температури, а тези амеби са термоустойчиви... тъй че броят на амебите ще бъде по-голям. По-топлият климат значи, да, повече излагане и повече случаи. “

Той добави, че през последните четири-пет години броят на записаните случаи " доста се е нараснал " .

Амебата - като Naegleria fowleri - е дребно едноклетъчно животно, което може да се открие в топлите сладки води като езера и реки. Тя не може да оцелее в солена вода и не е заразна от човек на човек.

A brain-eating amoeba infection could be fueled by the climate crisis. Naegleria fowleri thrives in freshwater, at high temperatures.
— DW Global Ideas & Environment (@dw_environment)
Обикновено амебата навлиза през носа и се придвижва през синусите до мозъка, където провокира примитивен амебен менингоенцефалит - рядка и нормално съдбовна мозъчна зараза.

Тя се популяризира по нервите до мозъка, където се развъжда, унищожава тъканта и предизвиква отичане на мозъка.

В ранните стадии пациентите в началото изпитват главоболие, тресчица, гадене и повръщане, само че дни и седмици по-късно могат да се сблъскат и с халюцинации и гърчове .

Само петима души от повече от 150-те, които са се заразили с микроскопичната бактерия в Съединени американски щати сред 1962 и 2023 година, са оживели.

Това се случва, откакто дребното дете Удроу умира, откакто се заразява със смъртоносна мозъкоядна амеба, до момента в който плува в езеро в Невада. Майка му, Бриана Бънди, заяви за гибелта на двегодишното дете във вторник.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР