Вчерашният ден беше белязан от историческо събитие - откриването на

...
Вчерашният ден беше белязан от историческо събитие - откриването на
Коментари Харесай

Проф. Шехтман: Задръжте талантите в България

Вчерашният ден беше белязан от историческо събитие - откриването на новия IT институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. Инвестицията е на стойност близо 170 милиона лв. за интервал от 10 години, а упоритостта е България да се трансформира в притегателна точка за топ гении и да сътвори стопанска система, основана на артикули с висока добавена стойност и интелектуална благосъстоятелност. На събитието участва и носителя на Нобелова премия за химия проф. Дан Шехтман.

Проф. Дан Шехтман е знаменит академик и притежател на Нобелова премия за химия, който неуморно продължава да изнася лекции по целия свят, с цел да предава насъбраното познание на идващите генерации.

" Всичко стартира, когато бях на седем години. Моя дядо ми даде необикновен подарък. Той ми купи лупа. Аз се разхождах с нея из града. Оглеждах всичко, което е малко - цветя, инсекти, пясък. Влюбих се в света на дребните неща. Това ме води до първия ми оптичен микроскоп в учебно заведение. След това, когато приключих колеж получих първия си предавателен електронен микроскоп. След това станах специалист в тази област ", съобщи пред Българска национална телевизия проф. Дан Шехтман, притежател на Нобелова премия за химия.

Малко по-късно младият тогава израелски академик прави изобретение, което трансформира науката. Докато получи самопризнание минават съвсем 30 години. През 2011 година професор Шехтман печели нобелова премия за химия за откриването на квазикристалите - модели в атомите, които са считани за невъзможни. Изследването му трансформира значително разбиранията за твърдата материя. Откритието е направено още през 1982 година, само че дълго време е отричано от водещи учени отпред с най-известния химик на 20-и век проф. Линус Полинг.

" Разбира се би трябвало да имаш шанс. Нужно е да имаш познания, с цел да търсиш отговори на екзистенциални въпроси в науката. Повече от това изисква когато си разкрил нещо ново би трябвало да схванеш, че си разкрил нещо ново, което хората не са знаели преди. Трябва да си квалифициран. Аз съм най-ужасният си критик. Когато открия нещо ново, аз дублирам моите опити, още веднъж и още веднъж, с цел да потвърдя на себе си, че не съм направил някъде неточност. Веднъж, когато съм уверен аз мога да изляза пред света и да кажа - ок хора, вижте какво имаме тук. Ако желаете да отречете изказванията ми това е ок. Повторете опитите ми и ми покажете къде бъркам. Не ми казвайте, не може да бъде, тъй като не е в книгите. Хей, в случай че желаеме напредък би трябвало да пишем нови книги. Не съм мислил върху сложните моменти в моята кариера. Аз съм доста ученолюбив. Аз обичам моята работа, мога да заставам с дни и часове пред микроскопа и да върша проучвам материали. Правя го със пристрастеност, върша го с обич, любувам се на всяка минута ", добави проф. Дан Шехтман.

Проф. Шехтман се посвещава интензивно на научното обучение на деца още от предучилищна възраст. Зад гърба си има над 10 хиляди дипломирани инженери и учени като някои от тях са основали сполучливи стартъп компании. Според Шехтман новосъздаденият у нас институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии ще отвори нова страница за българската просвета.

" България се нуждае от скок в света на високите технологии, високотехнологичното обучение и промишленост. Това значи да развивате извънредно доста компютърните науки. Това е първото учебно заведение на такова високо равнище в региона на компютърните науки. Надявам се, че в бъдеще ще имате повече такива, тъй като България се нуждае от доста инженери и учени. В това учебно заведение ще се преподава от практикуващи инженери, само че също по този начин ще се преподават и основите на компютърните технологии. Това е доста значимо за България. Проблемът на България не са гениите. Вие имате доста гении. Проблемът е в това, че би трябвало да задържите гениите в България. Щом отваряте такова учебно заведение осигурете на дипломираните студенти мотивация да останат тук и да отворят бизнес, високотехнологичен бизнес или стартъпи. Това е роля на държавното управление. Да обезпечат фонд, който да подкрепя високотехнологичния бизнес. Това е, което ще задържи тези, които ще завършат. Вие не желаете да създавате експерти за Европа, вие желаете да ги създавате за България. В Израел компютърните науки се учат доста. Броят на високотехнологичните бизнеси и стартъпи е голям. Имаме толкоз доста от тях. Защото имаме отлична работна мощ. 400 от най-големите компании в света - Интел, Google, Майкрософт, Ай Би Ем, имат центрове в Израел. Те желаят мозъците на локалните хора. Хората желаят да работят в Израел. Много от тях се връщат откакто са живели дълги години в Съединени американски щати, в Силициевата котловина. Те имат прелестна работа, получават чудесно възнаграждение. Но, не те желаят да отгледат децата си в Израел. Моята щерка се завърна след 17 години живот в Калифорния ", разяснява проф. Дан Шехтман.

Споре него ключът към триумфа е образованието.

" Ние имаме доста положителни университети. Повечето от тях оферират образование в региона на компютърните науки. Ние нямаме толкоз доста, колкото имате в България. Ние имаме девет университета, само че те са на доста високо равнище. Любопитството е основна дума. Искам окуража родителите да построяват любознание в децата си като приказват с тях и ги учат. Кажете да вземем за пример - хей, виж какво става тук, дано сложим това под микроскоп и да забележим какво ще стане. Аз имам 12 внуци, 4 деца и една жена. Аз съм купил на всички фамилии на моите деца микроскопи, които са доста висок клас. Препоръчвам всеки родител да купи на своето дете, с цел да огледа света на дребните неща и да прави нови открития вкъщи. Окуражавайте любознанието. Ако желаете да бъдете сполучлив академик би трябвало да се концентрирате върху две неща. Първото - би трябвало да знаете допустимо най-вече във всички науки. Трябва да знаете математика, не е наложително да сте специалист. Достатъчно химия, задоволително биология и по този начин нататък. Трябва да разбирате науката. Правилата са едни и същи. Но най-важното - бъдете специалист в това, което обичате. Опитайте се да бъдете номер едно. Във вашия клас, във вашия град, пробвайте се да бъдете номер едно. Ако сте специалист във вашата област, роба аз ви давам обещание, че ще имате невероятна научна кариера ", сподели още проф. Дан Шехтман.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР