Вчера парламентът в присъствието на ръководството на БНБ повече от

...
Вчера парламентът в присъствието на ръководството на БНБ повече от
Коментари Харесай

Подуправителят на БНБ Нина Стоянова: Приемането на еврото няма да повиши цените в България

Вчера Народното събрание в наличието на управлението на Българска народна банка повече от 6 часа заседаваше по въпроса за приемането на страната в еврозоната.

Позицията на Българска народна банка е, че политическото решение за еврозоната ще има своята цена и тя няма да е дребна. В ревюто си пред депутатите шефът на Българска народна банка Димитър Радев съобщи, че инфлацията е рисков фактор.

 

В особено изявление за " Епицентър.бг " подуправителят на Българска народна банка Нина Стоянова съобщи, че опасенията за повишиване на цените са неоснователни.  „ Техническата промяна на едно законно платежно средство с друго при използване на закрепен курс, ясни правила и механизъм за обмяна единствено по себе си не може до докара до проинфлационни резултати “, акцентира Нина Стоянова

Ето акценти от изявлението:

- Присъединяването на България към еврозоната е разумна и нужна следваща фаза в границите на евроинтеграционните процеси, в които участваме

- Ще бъде въведено лицензиране на издателите и търговците на криптоактиви, контролиране на тяхната активност от обществен орган и ограничения за запазване на средствата на клиентите

- Един от последните осъществени планове, които спомагат и за подготовка за въвеждане на еврото, е миграцията на потребителските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за заплащания в евро (SEPA), които се ползват и за заплащанията в еврозоната

Ето и самото изявление:

 

- Госпожо Стоянова, до каква степен системите за разплащане в България са готови за приемането на еврото?
- Българските банки и в този момент могат да правят разплащания в евро в страната и в Европа. Това е допустимо с помощта на присъединяване още от 2010 година на Българска народна банка в TARGET2 – системата за брутен сетълмент в действително време на еврозоната. При въвеждане на еврото като национална валута левовите заплащания ще стартират да се извършват като заплащания в евро през националния систематичен съставен елемент TARGET2-BNB. В осъществяване на Националния проект за въвеждане на еврото в Република България, признат през м. май 2022 година от Министерския съвет, е основана работна подгрупа „ Платежни системи и снабдители на платежни услуги “, в границите на която се разискват и осъществят нужните действия по адаптиране на платежните системи и подготовка на банковата общественост за прекосяване към разплащания в евро.

- Приемането на еврото и обвързваните с това механически трансформации могат ли да окажат въздействие върху нивото на цените в България?
- Техническата промяна на едно законно платежно средство с друго при използване на закрепен курс, ясни правила и механизъм за обмяна единствено по себе си не може до докара до проинфлационни резултати. Данните на ЕЦБ и Евростат за някои от последно включилите страни към еврозоната – Литва, Латвия и Естония демонстрират пренебрежимо дребни инфлационни разлики при съпоставяне на хармонизирания показател на потребителските цени за годината на приемане на еврото по отношение на средногодишната стойност за предходните 12 месеца. За Словения изчисленият резултат при прехода към еврото върху годишната инфлация също е доста невисок - от порядъка на 0.2% - 0.3%.

 

В тази връзка терзанията, че приемането на еврото ще докара до забележителна инфлация, са неоправдани и по-скоро се дължат на незадоволително добра осведоменост. Тезата, че приемането на еврото няма да увеличи цените в България, бе подкрепена и в оповестения неотдавна отчет на Катедра „ Икономика “ на Стопанския факултет на Софийския университет.

Важна стъпка в тази тенденция, която способства и за по-добрата информираност на жителите, съставлява оповестената на 20 октомври тази година от Министерски съвет идея на Закон за въвеждане на еврото в Република България, направена от междуведомствена работна група. Законът ще урежда правилата, разпоредбите и процедурите за въвеждане на еврото като публична валута в България.

  

- Какви са тези процедури?

- Сред тях са правилото за превалутиране от лв. в евро при използване на закрепения валутен курс от 1.95583 лв. за 1 евро, интервал от един месец на двойно обращение на лв. и еврото от датата на въвеждането му, безплатната физическа обмяна на български банкноти и монети от Българската национална банка без ограничаване във времето, а от комерсиалните банки и „ Български пощи “ АД – гратис за първите 6 месеца от въвеждане на еврото, интервал на двойно обозначаване на скъпите – започващ един месец след взимане на решение от Съвета на Европейски Съюз за въвеждане на еврото в България и завършващ 12 месеца след въвеждането му като законно платежно средство в България и други

 

Законът ще подсигурява отбраната на потребителите при превалутиране на цените и спазване на правилото, че те няма да бъдат поставяни в по-неблагоприятно състояние, в сравнение с биха били, в случай че еврото не беше въведено. Предвидени са нужните контролни и санкционни механизми за застраховане спазването на тези правила.
Присъединяването на България към еврозоната е разумна и нужна следваща фаза в границите на евроинтеграционните процеси, в които участваме. Бих желала да припомня, че през  юли 2020 година българският лев беше включен към Валутен механизъм II (ERM II) при опазване на закрепения валутен курс на лв. към еврото. От м. октомври 2020 година страната ни се причисли към Единния контролен механизъм (т. нар. Банков съюз) и към Единния механизъм за преструктуриране на кредитни институции, вследствие на което банковият бранш у нас на процедура към този момент работи по разпоредбите, използвани за еврозоната.

- Какъв вид цифрови услуги би трябвало да приемем с оглед влизането ни в еврозоната?

- Всички цифрови услуги и канали, налични в Европа, се оферират и на нашия пазар. Това е допустимо вследствие на дългогодишните и поредни старания на Българска народна банка, БОРИКА като оператор на платежни системи и банковата общественост, вследствие на което е основана модерна, сигурна и динамично разрастваща се инфраструктура. Един от последните осъществени планове, които спомагат и за подготовка за въвеждане на еврото, е миграцията на потребителските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за заплащания в евро (SEPA), които се ползват и за заплащанията в еврозоната. Този план разрешава от началото на годината потребителските кредитни преводи в страната да се извършват за по-малко от час от момента на нареждането им до удостоверяване на сметката на получателя. В момента работим за осъществяване на сходен план за миграция към SEPA стандартите и за заплащанията в обществения бранш, което също ще усъвършенства тяхната успеваемост и времето за осъществяването им.

- Може ли да се каже към този момент, че мобилният ни телефон може до известна степен да извършва функционалностите на цифрова банка?

- В наши дни смарт телефонът в действителност от ден на ден се трансформира в инструмент за иницииране на заплащания, както и за осъществяване на голям брой други електронни интервенции. Това е допустимо с помощта на услуги като дигитализиране на платежни карти, потребление на цифрови портфейли и приложения за мобилно банкиране, които към този момент са необятно публикувани у нас. Нова опция е осъществяването на превод сред сметки с изтъкване на мобилен номер вместо номер на сметка, на база на технология, позволяваща обвързване на телефонния номер с IBAN номера на сметката. Тази услуга също към този момент се предлага на българския пазар. Напоследък се работи за приложимост на смарт телефоните и като самобитни софтуерни ПОС терминали, способни да одобряват заплащания с физически платежни карти, както и платежни принадлежности, интегрирани в мобилния телефон. У нас също към този момент има снабдители на платежни услуги, които оферират услугата софтуерен ПОС.

- На какъв стадий е концепцията за незабавни преводи, т.е. да получаваме превод за няколко секунди, по какъв начин се развива той?
- Проектът за незабавни заплащания в левове започва предходната година и към този момент работи в действителна среда с клиенти. Той разрешава преводите да се извършват в границите на 10 секунди, 365 дни в годината. В него към този момент вземат участие някои от най-големите банки в страната, като близо 2/3 от потребителските сметки в България към този момент са налични за незабавни заплащания. Крайният период за миграция към новата платформа за незабавни заплащания е м. април 2023 година Успешната реализация на този план и необятното присъединяване на банковата общественост в него основава предпоставки за по-лесна бъдеща миграция към незабавни преводи в евро, съгласно стандартите използвани в еврозоната.

- Има ли учредения за терзание по отношение на интервенциите с криптовалута?

- Придобиването на криптоактиви, още известни като криптовалути, съставлява инвестиция, обвързвана с избрани опасности. Най-същественият риск, обвързван с тях е, че те не съставляват валути и не са законно платежно средство, зад тях не стои обществена институция, която да е техен издател и в общия случай няма действителен или финансов актив, обезпечаващ цената им, което води до огромна волатилност на цените. В тази връзка европейските и националните регулатори неведнъж са разгласили уточнения и предизвестия към потребителите.

Важно е да се означи, че в Европа следва дейностите по издаването и търговията с криптоактиви да бъдат контролирани. До края на тази година се чака да бъде признат подробен европейски правилник за пазарите на криптоактиви (Markets in Crypto-Assets Regulation, MiCA). Ще бъде въведено лицензиране на издателите и търговците на криптоактиви, контролиране на тяхната активност от обществен орган и ограничения за запазване на средствата на клиентите.

 

Ще бъде обезпечено даването на цялостна и разбираема информация от издателя на даден криптоактив във връзка с функционалностите и рисковете, присъщи за съответния артикул. Това ще спомогне потребителите да вземат решение при съществуване на цялостна и стандартизирана информация за актива, в който имат намерение да влагат.

Визитка:
От 29 юли 2015 година Нина Стоянова е подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство „ Банково “ и член на Управителния съвет на Българска народна банка. В интервала 2007-2015 Нина Стоянова е основен правист, шеф на дирекция „ Правна “ на Българска народна банка. Член на Правния комитет към Европейската система на централната банки. От 1994 година заема разнообразни длъжности в Българска народна банка. Преди това е работила в Софийски градски съд.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР