Общата селскостопанска политика на ЕС трябва да гарантира продоволствената сигурност

...
Общата селскостопанска политика на ЕС трябва да гарантира продоволствената сигурност
Коментари Харесай

Румен Радев обсъди Общата селскостопанска политика с еврокомисаря по земеделие

Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз би трябвало да подсигурява продоволствената сигурност посредством налични и качествени локални храни. Това изисква резистентност в бранша на земеделието и условия локалните фермерите да създават конкурентна продукция, без значение от рецесиите, пред които се изправя Европа. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на „ Дондуков “ 2 с европейския комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски, оповестиха от прессекретариата на президента. Еврокомисарят е на работно посещаване у нас. 

 

Румен Радев и Януш Войчеховски бяха единомислещи, че продоволствената сигурност е от основно значение за стабилността на Европа и жителите й изключително в подтекста на редица провокации в последните години като пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. Според двамата стандартите към европейското произвеждане следва да са  реципрочни с тези към внасяните от трети страни.  

 

„ Необходимо е преосмисляне на методите и периодите, в които се реализира преходът към зелена стопанска система, както и разбор на обществените и стопански резултати от въведените екологични условия в селското стопанство “, съобщи президентът Румен Радев и уточни, че европейските политики в бранша не би трябвало да водят до неравнопоставеност на производителите от Европейски Съюз по отношение на съперниците им от трети страни. Във връзка с това президентът посочи зародилите действителни предпоставки за декапитализация на земеделските производители, които обричат Европейски Съюз на трайна обществена, социална и политическа неустойчивост. По думите на президента Европа не би трябвало да зависи от импорт на земеделска продукция, а неспособността да се подсигуряват ниски цени и качеството на питателните артикули води до утежняване на благосъстоянието на европейските жители.

 

Президентът Румен Радев уточни, че в случай че се запазят актуалните ограничавания, които имат земеделските стопанства в Европейски Съюз, то би трябвало да се откри метод тези условия да се съблюдават и от производителите, които внасят продукция от трети страни. В противоположен случай се обезсмисля търсеният екологичен резултат. 

 

По време на срещата Януш Войчеховски посочи нуждата от по-силни принадлежности в политиката на Европейски Съюз в поддръжка на селското стопанство изключително в подтекста на разнообразни рецесии. Той означи и значимото значение на поддръжката за дребните и междинните предприятия в Европа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР