Вчера на 68-мия Международния астронавтически конгрес в Аделаида беше оповестено,

...
Вчера на 68-мия Международния астронавтически конгрес в Аделаида беше оповестено,
Коментари Харесай

Закъснял играч се завръща в космическата надпревара: Австралия най-накрая създава космическа агенция

Вчера на 68-мия Международния астронавтически конгрес в Аделаида беше оповестено, че Австралия най-сетне ще сътвори своя галактическа организация. Новината предстоящо учуди доста хора, за които е мъчно да си показват, че австралийците още си нямат такава организация. По принцип огромните страни разполагат с галактически организации – Русия има галактическа организация и е единственият транспортьор на хора до “Международната галактическа станция ”, Съединени американски щати си има НАСА и е водач в проучването на далечните планети, Канада има Канадска галактическа организация и е известна най-много с огромната роботизирана ръка на станцията, Китай има организация и изпраща хора в космоса и апарати до Луната… само че Австралия? Защо съвсем не чуваме за Австралия в галактическите вести?

Австралия никога не е недоразвита страна – тя е 13-тата икономическа мощ в международен мащаб. Някога е била една от първите в космоса – на 29 ноември 1967 година Учреждението по оръжейни изследвания (англ. WRE, Weapons research establishment) изстрелва в космоса ракета “Спарта ” (модифицирана американска “Редстоун ”) от космодрума Вумера със сателит WRESAT. С сполучливия полет Австралия се трансформира в седмата страна със собствен личен неестествен сателит, само че едвам в третата след Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, провела наред изстрелване от собствен космодрум на своя територия. 

През 1971 година е извършено второто и последно изстрелване на сателит от космодрума Вумера. И с това галактическата история на Австралия завършва безславно. Днес Австралия е страна, която може да е с развита стопанска система, само че е отпаднала от галактическата конкуренция.

Как се случва това? След 1868 година, на фона на триумфа с WRESAT, Учреждението по оръжейни изследвания предлага основаването на скромна галактическа стратегия както с цивилен цели, по този начин и за потребностите на защитата на страната. Предложението обаче е отхвърлено от държавното управление на Гортън с претекста, че би било прекомерно скъпо. Това поставя началото на циничен кръг, в който, оповестява The Conversation (източник), политическите партии на Австралия демонстрират единствено кратковременен и непостоянен интерес към възможна галактическа стратегия. Проведени са няколко опита за основаване на такава стратегия, само че незабавно щом се появяват първите резултати, австралийските държавни управления я приключват. Австралия е канена неведнъж да взе участие и в стратегиите на Европейската галактическа организация (ЕКА), само че държавните управления постоянно са отхвърляли поканите, отново под претекст, че би излязло доста скъпо.

Как се оправя Австралия през днешния ден в случаите, когато има потребност от галактически услуги? Според Ендрю Демпстър, австралийски галактически специалист, австралийците се възползват от данните на непознати спътници (източник). Тези непознати спътници са издигнати с непознати средства, финансирани са от други данъкоплатци. Една непозната страна постоянно би защитила първо личния си интерес, а не непознатия. И до момента в който австралийците употребяват данни от други спътници, страни като Алжир, Индонезия, Малайзия, Мароко, Нигерия и Сингапур към този момент са почнали свои лични галактически стратегии, с цел да изстрелят спътници.

Със основаването на новата галактическа организация австралийските управляващи се надяват да основат голям брой работни места, както и да спрат приключването на мозъци. В Австралия има доста хора, които желаят да се занимават с астрономия и галактически проучвания, само че откакто завършат университет, те няма какво да вършат в личната си страна и се принуждават да търсят прехранване на открито.

Как би изглеждала галактическата организация на Австралия? Според Демпстър (източник) на този стадий структурата й е неразбираема, само че фокусът безусловно би трябвало да е върху растежа на локалната промишленост до стадий, в който ще могат да бъдат подхванати огромни планове, осигуряващи австралийски решения на австралийски проблеми. За да е сполучлива организацията, поддръжката от страна на политиците не би трябвало да е половинчата.

В момента в който това се случи и изгодите станат очевидни, австралийците ще се запитат за какво не са го създали още преди десетилетия, безапелационен е Демпстър.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР