Възвишението на Атон е построен по времето на могъщия император

...
Възвишението на Атон е построен по времето на могъщия император
Коментари Харесай

Откриха изгубения Златен град в Египет

Възвишението на Атон е издигнат по времето на могъщия император Аменхотеп III

Революция в археологията. Учени направиха грандиозно изобретение от времето на Древен Египет. Заровен в пясъците град на повече от 3400 години беше открит край Луксор, близо до Долината на царете, заяви.

Експертите го дефинират като „ изгубения златен град “ и считат, че това е най-значителната находка след гробницата на Тутанкамон, открита през 1922 година Наричан „ Възвишението на Атон “, градът е бил издигнат по времето на могъщия император Аменхотеп III от 18-та династия, управлявал към 1350 година прочие н.е.

През септември 2020 година стартират разкопки в търсене на погребалния храм на Тутанкамон. След няколко седмици отдолу под пясъците стартират да излизат кирпичени здания.

За новооткрития град заяви известният египтолог доктор Захи Хауас. „ Градът е бил най-големият административен и индустриален център на египетската империя на западния бряг на Луксор. Покрай улиците има къщи, чиито стени са високи до 3 метра “, написа той във " Facebook ".

Археолозите остават изумени от откритото. Дворци, цветна керамика, бижута, амулети, даже принадлежности са единствено част от античните артефакти. В южната част на Атон има пекарна, както и зона за готвене - с фурни и съдове, предопределени за огромен брой хора.

Открити са работилници с принадлежности и леярски форми. В едно от пространствата са открити две необикновени погребения на крава или бик.

Административните и жилищните региони с добра организация на пространството са ситуирани настрана, разясниха археолозите. В същото време територията е оградена със стена с един вход, от който пътеките се насочват към здания.

" Тази находка може да ни разреши да разбираем една от най-великите мистерии на Древен Египет, а точно за какво фараонът Аменхотеп IV (Ехнатон) дружно с кралица Нефертити са решили ненадейно да се реалокират в Тел ел Амарна, доста северно от Луксор ", добавя професорът по египтология от американския университет " Джонс Хопкинс " Бетси Брайън.

Египтолозите считат, че Атон ще даде скъпи данни за това по какъв начин са живели античните египтяни в най-богатия интервал на империята. Тепърва следва артефактите да бъдат изследвани. Предстои и доста работа по градското гробище, където учените се интересуват от издълбаните в скалата гробници.

Заедно с тазгодишното разкриване на Големия египетски музей в столицата Кайро, Възвишението на Атон ще даде нов късмет за възкръсване на туризма в Египет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР