Възрастните хора, които редовно използват зехтин за готвене и за

...
Възрастните хора, които редовно използват зехтин за готвене и за
Коментари Харесай

Любителите на зехтин са с по-нисък риск от инсулт

Възрастните хора, които постоянно употребяват зехтин за готвене и за салати, имат 41% по-малка евентуално да получат инсулт, от тези, които в никакъв случай не са го употребявали. До тези изводи стигат учените, провели пет годишно проучване във Франция.

Изследването взема в поради добре известната връзка сред зехтина и сърдечно-съдови болести. Зехтинът е основна съставна част в по този начин наречената Средиземноморска диета, а някои клинични изследвания демонстрират, че диетата спомага за надзор на риска от факторите, водещи до сърдечно-съдови болести, като високо кръвно налягане, коремно затлъстяване и нараснали равнища на " неприятния " холестерол - LDL.

 Употреба на Зехтин

В изследването за изследвани 7625 френски жители, на възраст 65 и повече години. Те са показали маниера си на хранене, както и други фактори, свързани с метода си на живот. Хората, които са показал, че употребяват зехтин, са обсъждани като " интензивни консуматори ".

В края на проучването, в групата на интензивните консуматори, честотата на инсултите е била 0, 3% на година. За съпоставяне, в останалите групи честотата варирала сред 0, 4% – 0, 5% на година.

Когато и останалите фактори се взимат в поради – диетата, равнищата на физическо натоварване и главните рискови фактори, то излиза, че потреблението на зехтин понижава с 41% възможностите за инсулт.

 Зехтин и Подправки

Приемът на зехтин също е обвързван с по-малък риск от сърдечен удар, както и по-дълъг живот за хората, оживели от инфаркт. Разбира се, това не значи, че зехтина самичък по себе си оказва помощ за попречване на инсулти.

Проучването учи сходството сред хората, които употребяват зехтин и риска от инсулт при тях, само че това не е наложително да се трансформира в причинно-следствена форма.

Хората, които употребяват основно зехтин, в по огромната си част много се разграничават от тези, които не го вършат. Те да вземем за пример, имат по-големи приходи, заради което могат да си разрешат да се хранят по-добре и по-здравословно. Могат също по този начин да отделят повече време за физически натоварвания и спорт.

Употребата на зехтин при сърдечносъдовите болести понижава равнището на неприятния и усилва положителния холестерол. Нормализира артериалното налягане, усилва еластичността на артериалните стени и намалява риска от формиране на тромбози.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР