Възприемането на дизайна на автомобилите е изцяло субективно нещо, но

...
Възприемането на дизайна на автомобилите е изцяло субективно нещо, но
Коментари Харесай

15-те най-грозни автомобила в историята

Възприемането на дизайна на колите е напълно субективно нещо, само че дано не се лъжем – има си грозни коли. Автомобилната промишленост нормално играе на несъмнено, като избира да стои надалеч от спорни или нетрадиционни дизайни. Въпреки това съществуват някои искрено отвратителни коли.

Но кои са най-отвратителните коли на всички времена? Автомобилите, които слизат напряко от конвейера и ви карат да повръщате. Това са Pontiac Aztek-ите на всички автомобилни производители. (Разбира се, този понтиак вечно ще бъде в топа на най-отвратителните коли.)

По листата е работил създателят на CarBuzz Герхард Хорн. Нека да не се възпаляваме ненужно. Ето какво споделя той за своя материал.

Поразровихме се малко и открихме 15 от най-грозните коли, правени в миналото. Не би трябвало да се бърка с нашия лист на автомобилните дизайни, които са остарели извънредно, само че има известно припокриване.

Най-уродливите коли, правени в миналото

Заслужава си да споменем през цялото време, че колите в този лист са оценени единствено въз основа на външния тип. В него има грозни спортни седани, кабриолети, SUV, пикапи и седани. Не гледаме дали даден автомобил е подобаващ за всекидневно шофиране. В този случай съдим за книгата по корицата ѝ.

Още първият участник в този лист в действителност е порядъчен автомобил и е спечелил голям брой награди. Той може да има предна част, която може да разплаче бебе на 50 крачки, само че е комфортен, необятен, безвреден и пестелив.

Не всеки противен автомобил е неприятен автомобил и както постоянно, стилът е индивидуален.

1. Chrysler PT Cruiser

В началото на 90-те години Chrysler мина през цялата ретро фикс идея. Тя даде на света прословутия Crossfire и тази безспорна автомобилна покруса. PT Cruiser е странна комбинация от хот-род, MPV и голяма решетка. Сякаш общоприетият автомобил не беше задоволително противен, Chrysler продължи и сътвори версия кабриолет.

Честно казано, Chrysler Corp. са имали нещо мислено. В образа на кабриолет с две порти PT Cruise беше полупривлекателен. Chrysler продаде над един милион модела PT Cruiser, макар че беше в този лист на най-грозните коли. А хората, които ги обичат, ще ги пазят гневно.

2. Nissan Cube

Има три генерации на Nissan Cube, а единственият леко допустим модел във връзка с стила е първото потомство. От второто потомство нещата стартират да вървят доста надолу.

Първият Nissan Cube беше допустим, тъй като правеше това, което пишеше на кутията: на ниска цена и наличен пакет за фамилии. Това беше Versa Sedan, само че по-краен.

През 2002 година Nissan се отдалечи от печелившата рецепта и реши, че Cube би трябвало да бъде ударен с грозната пръчка. Многократно.

Ние нямаме проблем със самите кутии. Асиметричният жанр на Nissan Cube беше извънредно чудноват и изглеждаше като нещо, което трябваше да бъде оставено на концептуалния автомобил. Предните и задните светлини също бяха прекомерно дребни по отношение на каросерията.

Въпреки това, макар грозната си осанка, Nissan Cube е великолепен автомобил. Той е един от най-хубавите дребни грозни коли, създавани в миналото.

3. Fiat Multipla

Има прелестни причини за какво Fiat Multipla да е най-грозният автомобил в света. Само го погледнете. Сякаш Fiat е сложил дребен хеч на покрива на доста по-голям MPV. Той е бил отпред на доста описи на най-грозните коли, само че човек не може да не го обича. Италианците го унищожиха, когато през 2004 година показаха фейслифт модела.

Фейслифтът на Fiat Multipla беше просто още едно анонимно MPV, а когато беше показан, други MPV-та към този момент разполагаха с доста от неповторимите характерности, които дебютираха в истинския модел.

Разбира се, Fiat Multipla имаше лице, което даже една майка не би могла да хареса, а арматурното табло беше разбъркано, само че това беше един от първите MPV коли с конфигурируеми седалки. Странната форма докара до големи прозорци, които пасажерите обичаха. Дори Джереми Кларксън беше огромен почитател и отдели на Multipla доста време в предаването Top Gear.

Fiat Multipla изпреварвари времето си, само че за жалост италианците първо го опаковаха в ужасяваща каросерия, а по-късно го направиха блудкав. Намаляващите продажби в последна сметка го убиха и от този момент Fiat не е създавал сходен MPV, като най-близкият до него е Doblo, който беше пребоядисан в Ram ProMaster City.

4. Pontiac Aztek

Всички знаем, че този автомобил е гротескен на тип и че няма никакви положителни качества. Управителният съвет на General Motors би трябвало да е бил пийнал, когато е одобрил това страшилище.

Въпреки това Aztek се завърна, откакто беше милостиво отстранен през 2007 година Той беше цялостен неуспех за GM, който трябваше да създаде 30 000 модела, с цел да излезе на облага. Спойлер: броят им в никакъв случай не надвиши 27 800. До 2007 година продажбите паднаха до едвам 69 бройки. Това беше смъртният удар.

Но тогава се появиха продуцентите на „ Breaking Bad “, които се нуждаеха от автомобил, който да съобщи чувството за безизходност и обезсърчение на основния воин. В най-съвършения авто кастинг в историята, те паркират Pontiac Aztek на пътя на Уолтър Уайт. Това беше идеалният метод да се показа основният воин като несретник, който се е отказал от живота.

5. Toyota Prius

За протокола, Prius от моделната 2024-а година е прелестен автомобил и е отлична покупка. Той е надалеч от първите четири генерации. По наше непретенциозно мнение третото потомство Prius е най-ужасяващото от всички, защото моделите от първо и второ потомство бяха просто безвкусни. Смятаме, че множеството купувачи с очи ще се съгласят.

Предната част така и така имаше прекалено много контрастни ъгли, само че задната част е изключително зле. Естествено, този автомобил трябваше да направи някои дизайнерски отстъпки, с цел да понижи аеродинамичното противодействие, само че ние на драго сърце бихме пожертвали литър на 100 км разход за по-привлекателна осанка.

Като ефикасен автомобил, той е добър. Той изпращаше задоволително мощ към предните колела и приносът на Toyota за необятното разпространяване на хибридизацията би трябвало да бъде приветстван.

Все отново се радваме, че третото потомство на автомобила е мъртво и че Toyota най-сетне потвърди, че може да има хубав, само че аеродинамично ефикасен автомобил.

6. Lincoln MKT

Lincoln MKT изпревари времето си. Той беше комбинация от състезателен седан с кросоувър привкус, сходно на Corsair през днешния ден. В него имаше даже малко състезателен автомобил, като моторът EcoBoost от най-високата спецификация произвеждаше 355 к.с. и 474 Нм въртящ миг.

За страдание, автомобилът преди фейслифта беше оборудван с неприятна предна решетка. Така че, макар че нямаше други сходни коли, MKT по този начин и не откри триумф в продажбите. Най-много продадени бройки имаше през 2012 година, когато Lincoln продаде малко над 7000.

MKT заслужава да бъде в листата на най-грозните коли, само че и той не е толкоз непоносим, колкото беше преди. През 2010 година извънгабаритните решетки бяха неразрешени, само че в наши дни мъчно ще намерите BMW без такава.

7. Chevrolet SSR

SSR в Chevrolet SSR значи Super Sport Roadster – най-амбициозното име в историята. Това беше пикап със сгъваем покрив и един от най-уродливите коли в историята. Беше подобен неуспех, че Chevy го продаваше единствено три години.

В него обаче имаше някои готини неща. Първоначално се продаваше с 5,3-литров Vortec V8, само че през 2005 година Chevy инсталира LS2 от C6 Corvette под капака. Това усили мощността до 390 коня, което докара до време от 0 до 96 км/ч от 5,3 секунди.

Предницата беше добре, само че задната част беше тлъста и злокобно грозна. Освен това можеше да се сдобиете с по-добре управляема и по-привлекателна Mazda Miata за доста по-евтино.

Този автомобил нямаше причина да съществува. Уродливостта му беше единствено черешката на тортата на аргументацията за какво не би трябвало.

8. Subaru Tribeca

В началото на 90-те години Subaru реши да се качи на влака на първокласните средноразмерни кросоувъри. BMW и Mercedes-Benz към този момент го бяха създали, тъй че за какво японците да не могат?

Резултатът е Subaru Tribeca, кръстен на стилния квартал в Ню Йорк. Нямаше по какъв начин да сбъркате към кого е ориентиран този автомобил.

Subaru направи същата неточност като Porsche, когато сътвори първото потомство Cayenne. Германците се пробваха да запазят дизайнерското ДНК на фамозния си състезателен автомобил 911, което не се получи.

Subaru направи същото, само че с Impreza, която по това време към момента беше рали страшилище. Нито един от двата дизайна не се получи, само че най-малко Cayenne имаше мечтана емблема на капака.

Subaru се опита да в профил казуса с фейслифт, вследствие на което се получи още един генеричен SUV. Повечето почитатели на Subie останаха да се чудят за какво да купуват Tribeca вместо доста по-добрия Outback, който беше доста по-евтин и оборудван със същия 3,6-литров плосък шестцилиндров мотор.

Купувачите не го желаеха и Subaru в последна сметка отстъпи заради бавните продажби. На мястото на Tribeca се появи Ascent, който се показа доста, доста по-добре.

9. Plymouth Prowler

В средата на 90-те години гамата на Plymouth изглеждаше много мрачна. Нямаше нищо мечтано, тъй че американският авто производител реши, че светът се нуждае от хот жанр за модерната ера.

Така той проектира каросерия с извисяващи се линии от 50-те години на предишния век и открити предни колела, заимствани от придвижването Rat Rod.

Праулърът можеше да се получи, в случай че не беше законодателството за сигурност. Това е единствената причина, заради която има тези ужасни предни брони, които скапват цялата визия. За автомобил, въодушевен от хот родовете, Plymouth е взел странното решение да му даде единствено несъвършен V6 мотор, комбиниран с малоумна автоматизирана скоростна кутия.

По-късно Chrysler показва единствен концепт, който демонстрира какво би могъл да бъде Prowler. Тъй като в никакъв случай нямаше да бъде пуснат в серийно произвеждане, той се отхвърли от глупавите брони и се задвижваше от 4,7-литров V8 мотор.

Chrysler щеше да сътвори 300, който резервира някои ретро трептения, само че надалеч не беше толкоз див.

10. Bugatti Veyron

Veyron безспорно е незабравим автомобил, само че дали е хубав? Може ли един от най-важните модерни коли да бъде и противен? Със сигурност. 

Причината, заради която Veyron е противен, е и повода да е толкоз бърз. Проектиран да бъде обтекаем, инженерите не са имали място за секси стилистика на суперавтомобила. Veyron е с „ набити крайници “ и странна дъгообразна радиаторна решетка, оградена от два скучни фара, за които имаше интрига, че били от Супърб (не са).

Някой би могъл да твърди, че формата му изцяло следва функционалността, само че ние просто ще кажем, че наподобява на хлебарка. Bugatti свърши доста по-добра работа с Chiron, Bolide и Centodieci.

11. AMC Pacer

Pacer е резултат от енергийната рецесия през 70-те години на предишния век. Всички минават към режим на икономисване на гориво, което значи основаване на по-малки коли. Но в случай че желаете да вършиме дребни коли, би трябвало да имате подобаващи пропорции.

AMC дава на Pacer дълъг похлупак и задница с изпъкнала форма. Освен това автомобилът беше необятен, с цел да се усили вътрешното пространство, което означаваше, че е съвсем квадрат. Големите прозорци имаха за цел да усилят видимостта, само че можеха постепенно да сварят хората вътре в парещ ден.

Странните пропорции и кръглите фарове придават на Pacer тип, сходен на Pokemon. Но не и потребен като Пикачу. Ако това беше покемон, щеше да се споделя Fuglysaur.

12. Aston Martin Lagonda

Оригиналната Lagonda беше добре пристигнало отклоняване от кутиеобразните американски машини, известни през епохата. Нейната клиновидна форма беше новаторска, защото използваше дизайнерски детайл от суперавтомобил и го вгради в седан с четири порти.

Но Aston Martin употребява прекалено много чеп. Ако погледнете профила на Lagonda, той съставлява главно изпъкнала и вдлъбната линия, които се събират в квадратна предна и задница.

През 2014 година Aston Martin върна Lagonda в извънредно лимитирани бройки като съвременна реинтерпретация. Ако желаете Aston с повече пространство в наши дни, той ще би трябвало да бъде DBX.

13. Nissan Juke

Nissan Juke наподобява по този начин, като че ли е планиран от две противоречащи си комисии, които и двете са се разбрали. Единият комитет е желал стилен кросоувър със приветлив приказлив жанр и кръгли фарове, а другият – купе с накривен покрив и остри ъглови линии.

Ето за какво Juke има всички тези дизайнерски детайли. Juke най-малко е добър за шофиране, само че също по този начин е съществено злепоставен от странния си дизайн. На втория ред няма съвсем никакво място за краката, а стърчащата задница значи, че багажникът е смешно дребен.

Kicks е доста по-добро предложение, въпреки че би трябвало да признаем, че първото потомство на Juke със сърце от GT-R беше много удивително. Това беше един от най-хубавите коли, задвижвани от мотора на GT-R, правени в миналото.

Оригиналният Marcos Mantis беше основан, с цел да се откроява, което и направи, само че по всички неприятни аргументи.

14. Marcos Mantis

Само го погледнете и ще забележите всички дефекти на дизайна. Междуосието е прекомерно късо, а предните и задните надвеси са феноменално дълги.

Дизайнерите на Marcos са желали да реализират някаква отмереност, само че автомобилът просто е изглеждал по този начин, като че ли е стоял прекомерно дълго на слънце и се е разтопил.

Това беше странна концепция и тя в никакъв случай не стигна до серийно произвеждане, тъй като безусловно никой не се интересуваше от нея.

15. BMW XM

Отпред XM наподобява на прасенцата, с които би трябвало да се биете в Angry Birds. Отстрани наподобява прекомерно огромно за личните си колела, даже с 23-инчови джанти Различните линии са комплицирани, а задните светлини наподобяват по този начин, като че ли принадлежат на напълно различен автомобил.

Но най-лошият дизайнерски минус от всички са емблемите на задното стъкло. Те би трябвало да са поклон към истинския М1, с който този автомобил няма съвсем нищо общо.

Проблемите ни с този автомобил се простират надалеч оттатък дизайна, макар че сме сигурни, че той се ръководи добре. Бихме предпочели да си вземем нов M5 Touring.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР