Възпалението на жлъчния мехур се нарича още холецистит. То може

...
Възпалението на жлъчния мехур се нарича още холецистит. То може
Коментари Харесай

Хранене при хроничен холецистит

Възпалението на жлъчния мехур се назовава още холецистит. То може да се появи ненадейно и остро, само че може да протече и хронично с интервали на изостряне и ремисии. При острия интервал, когато се появи за първи път, положението се характеризира с ненадейно настъпила болежка в корема, която се усилва при придвижване.

Острият холецистит пък се предизвиква от задържане на жлъчни камъни в жлъчните проводи към дванадесетопръстника. За поддържане и предотвратяване от изостряне на продължителен холецистит се предлага да се следва добре направена и подобаваща за положението диета.

При установяване на менюто при холецистит имайте поради, че би трябвало да се заобикалят храни, богати на мазнини, както и пържени артикули. Именно те са първопричинителят за формиране на жлъчните камъни.

 Зехтин

Когато ги премахнете, вие се подсигурявате и овладявате страничните признаци при холецистит. Най-добре е да се заобикалят или изцяло отстранен храните: алено месо, ядки, яйца, млечни храни, пържени храни, сладолед, шоколад, газирани питиета, черен чай, кафе и зеле.

За възстановяване на положението е добре в менюто да се включат зехтин от маслини, растително олио, авокадо, влакнини, оцет, боровинки и други Благоприятно работят и би трябвало да се усилят артикули, като кисело мляко, нискомаслено мляко, пълнозърнести закуски, картофи, макарони и ориз.

 Кисело мляко с боровинки

Основната предварителна защита при хроничния холецистит е отбягване количествения банкет на алкохол. От друга страна до неговото обостряне може да докара и подлагането на е фрапантни високобелтъчно-мазниннни диети.

Един от най-важните детайли, който би трябвало да се включи в хранителния режим при продължителен холецистит, са фибрите. Те задействат чревния метаболизъм и храносмилането. Намират се в най-големи количества в плодовете и зеленчуците, както и бобовите растения.

Най-големият им източни са боровинките. Освен тях, те съдържат витамини и минерали, заради което в диетологията се назовават „ масло за храносмилателния тракт ”.

Диетата при изострен холецистит предлага банкет на гладно на закуска на 30 мл зехтин от маслини. Това се поддържа с още 100 мл сок от грейпфрут или лимон.

Добре е два пъти на ден да се пие и по 100 мл сок от цвекло. По този метод организмът се пречиства от токсините и има опция да задейства чревната перисталтика, както и ензимните процеси, които подкрепят храносмилането.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР