Възобновяват разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев. Той загина

...
Възобновяват разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев. Той загина
Коментари Харесай

Инцидентът с МиГ-29: Съдът възобнови разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев

Възобновяват следствието за гибелта на водача Валентин Терзиев. Той почина през лятото на 2021 година в морето край Шабла по време на нощно обучение. Решението за възобновяване на следствието е на Военно-апелативния съд.

„ Искам да поздравя Военно-апелативния съд. Въпреки процесуалните нарушавания на нас не ни беше даден късмет да апелираме това разпореждане за преустановяване на следствието от прокуратурата. Решението на съда е вярно. Въпреки доста събрани обстоятелства не са разследвани всички условия “, изясни пред bTV Димитрина Попова, брачна половинка на Валентин Терзиев.

Той почина при нощно обучение в морето край Шабла

„ Има доста обстоятелства и условия, които въобще не са разследвани. Едно от тях е подготовката на водача. Те въобще нямат полети. Често съм си мислела, че със сина ми имам повече полети “, добави тя.

По първичното следствие обвинявания за гибелта на Терзиев бяха повдигнати на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на водачите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на Военновъздушни сили по интервенциите. И двамата бяха упрекнати за причиняване на гибел при немарливо осъществяване на занимание. През есента на предходната година обаче прокуратурата сне обвиняванията от двамата и приключи следствието, а по-късно Военният съд в Сливен анулира постановлението, което прокуратурата стачкува.

Според нея още четирима души носят виновност

„ Отговорните лица са доста, само че са с по-високи постове от привлечените като обвинени. Има и политическа интервенция, с цел да се прикрие истината и лицата. Нередностите са доста в хода на цялата подготовка и осъществяване на задачата. Вината се трансферира върху водача. Неоспорим факт от разчетената черна кутия е, че водачът няма нито една позволена неточност по време на целия полет. Нито една. В постановлението си прокурорът и в хода на следствието доближават до „ загуба на пространствена ориентировка “ - разсеял се е, гледайки целта. Пилотът е извършил всичко по задание и е излязъл от офанзива тъкмо в секундата, в която е трябвало да излезе. Не виждам по какъв начин при загуба на пространствена ориентировка можеш да изпълниш упражнението. С оглед „ загуба на пространствена ориентировка “ имат поради, че водачът не се е съобразил, че самолетът се намира в смъкване – това няма по какъв начин да стане “, уточни Попова.

Разследването продължава

„ Верен е изводът, че постановлението за преустановяване на наказателното произвеждане не дава в задоволителна степен разбор на всички обстоятелства и доказателства, заради което се явява точно голословен, а крайният извод за преустановяване – погрешен и несвоевременен “, се споделя в окончателното определение на съда, написа Лекс.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР