Възникналият на Емайъги (от естонски Emajõgi, Река-майка) през 5-6 в.

...
Възникналият на Емайъги (от естонски Emajõgi, Река-майка) през 5-6 в.
Коментари Харесай

Тарту - Градът на добрите идеи

Възникналият на Емайъги (от естонски Emajõgi, Река-майка) през 5-6 в. естонски град Тарту има бурна история. Археологично доказателство за непрекъснато населено място датира от 5 в. от н.е. През 7 в. локалните поданици построяват дървено барикада откъм източната част на Томския рид (Toomemägi). Преди Средновековието, до 11 в. Тарту е в границите на Новгородското херцогство в Киевска Рус, чийто управници събират налози от античното естонско графство Угауния. Името на града е Юрьев. По време на Северните кръстоносни походи крепостта му Тарбату е превзета от рицарите на Ливонския медал. Образувалата се към града цитадела Тарбату е началото на настоящето му име, а през 1234 година името на града е немското Дорпат, когато Тарту става център на Тартуското епископство. Град става през 1262 г, а през 13 в. Тарту става член на Ханзата, макар че е ситуиран на съвсем 200 км от морския бряг, само че заради извънредно стратегическо географско състояние сред Рига, Талин и Псков и съществуването на „ реката-майка ” градът става значим център и епископство в Стара Ливония, еднакъв по величина на Рига и Талин.

През Средновековието в града са издигнати църквите Св. Мария, Св. Йоан и църквата Св. Магдалена, издигната е градската стена, дружно с кулите, като по-големите строителни действия завършват при започване на 14 в. Общата дължина на градската стена е 2 километра. Данните за броя на градските стени, кули и врати варират. Най-важните врати са портата Каря (от ест. kari, добитък), Руската врата, Якобската врата и Томската врата.

През 1480-1481 година се води ливонската  война, през която войски от Москва разграбват покрайнината на Тарту. През 1558 година войските на Иван Грозни правят хищнически нападения в Ливония, в това число в Тарту по време на ливонската война. Следва 42-годишен полски интервал, когато градът е административният център на Тартуското воеводство в Ливонското херцогство, а през 1625 година Тарту е под шведски надзор след полско-шведската война. От шведския интервал са останали забележителни културни и архитектурни постижения, най-забележителното от които е построяването през 1632 година от шведския крал Густав II Адолф на Тартуския университет. През 1704 година войските на Петър I окупират Тарту. В последната четвърт на 18 в. популацията на града е 3000 души. През царското време в Тарту идват задгранични търговци от Рига, Холандия, Инсбрук и другаде. През 18 в. в Тарту са издигнати мостри на късния барок и класицизма – здания и мостове, които вършат града един от най-красивите в Ливония. През 1775 година пожар унищожава огромна част от центъра на Тарту.През втората половина на 19 в. в Тарту стартира естонското националното възобновление, чийто център е Тартуският университет.През 1802 година император Александър възстановява университета на мястото на руините, през 1809 година е издигната е Тартуската обсерватория, като 19 в. е време на изграждане на редица здания и присъщите дървени къщи. През втората половина на 19 в. в Тарту стартира естонското националното възобновление, чийто център е Тартуският университет. Сред неговите ученици са най-отявлените национални будители. През втората половина на 19 в. Тарту е центърът на естонците в ерата на Романтичния шовинизъм.



През февруари 1918 година по време на Първата международна война Тарту е завзет от немските войски. Преди това естонците съумяват да разгласят Република Естония. В началото на Освободителната война руските войски окупират Тарту за 2 месеца – от декември 1818 година до януари 1919 година След оповестяването на независимостта на Естония на 02.02.1920 година Тарту се развива като културен и учебен център, до момента в който през 1941 година не бъде завзет от руските войски и не се трансформира в сцена на военни дейности през Втората международна война, вследствие на което са разрушени доста здания, както и неповторимият каменен мост на река Емайъги. През руско време са издигнати присъщи здания в сталинистки жанр, „ хрущевки ”, пaнeлни блокове и здания в духа на руската архитектура. В края на руската ера Тарту още веднъж е център на съпротивата, този път против руската власт. През 1988 година в Тарту се организират дни на отбрана на културно-историческото завещание, в границите на които на 23.02.1989 година (годишнината от оповестяването на Република Естония през 1918 г.) е развят естонският байрак. През последните 20 години е реставрирана огромна част от сградния фонд, усъвършенствана е инфраструктурата, издигнати са модернистични и постмодернистични здания и Тарту сега е напреднал актуален европейски град, в който са открити 11 висши образователни заведения, театри, кина, музеи, научни институти, концертни зали, библиотеки, редакцииите на най-тиражния всекидневник Postimees  и на културното списание Akadeemia,  обсерватория, естонският народен списък, ботаническа градина и плувен басейн.В края на руската ера Тарту още веднъж е център на съпротивата, този път против руската власт.



Процентно най-големите етнически групи от жителите на втория по величина град в Естония са: 82% естонци, 15% руснаци, 1% украинци, 0.7% финландци 0.4% белоруси, 0,12 % немци, 0.11 латвийци, 0.1% евреи, 0.09 поляци, 0.09 арменци, 0.07% литовци и 0.06% татари. Съвременният дух на Града на положителните хрумвания  неуморно и изобретателно търси и намира неповторимата композиция сред положителното остаряло и положителното ново. Тарту е добре организиран, спокоен и в същото време динамичен град. В момента стохилядният културен и учебен център предлага на жителите и гостите добър баланс сред застрояване и зелени площи, крайбрежните алеи около реката и парковете са отлично място за разходки и отдих, а през лятото реката и плажът й оферират плуване и слънчеви бани. Тарту е добре организиран, спокоен и в същото време динамичен град.В дребния благоустроен и хубав център има голям брой кафенета, питейни заведения и магазини. В Тарту са живели и живеят доста видни персони, измежду които международна популярност имат известният лингвист и астроном Фридрих Вилхелм декор Струве, огромният естествоизпитател, физик  и филантропичен академик Карл Ернст Ритер декор Баер, великият семиотик Юрий Лотман, национално-освободителният чеченски водач Джохар Дудаев и други

Вдъхновяващ със своя вечен дух и удобствата на актуален европейски град, Тарту продължава да притегля туристи, посетители и студенти от целия свят. Личните ми усещания от Града на положителните хрумвания са неизразими. Прекарвам тук в интервал от 13 години повече от 4 години, срещнах се и се срещам с доста хора от целия свят, въодушевен и обладан от фамозния Tартуски дух (Tartu vaim) получих и получавам най-силните изобретателни импулси и се любувам на чудесните резултати от поднесения от ориста скъп подарък.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР