Възникна напрежение между Китай и Южна Корея заради американски противоракетния

...
Възникна напрежение между Китай и Южна Корея заради американски противоракетния
Коментари Харесай

Напрежение между Китай и Южна Корея заради американски противоракетен щит

Възникна напрежение сред Китай и Южна Корея поради американски противоракетния щит, заплашвайки да подкопае напъните на новото държавно управление в Сеул за превъзмогване на дългогодишни разлики в сигурността сред двете страни, предава Ройтерс.

Разногласията по отношение на Системата за защита ма огромна височина (THAAD), конфигурирана в Южна Корея, се появиха след миналото безпрепятствено първо посещаване в Китай на външния министър на Южна Корея Парк Джин тази седмица.

Китай, потвърждавайки, че мощният радар на THAAD може да следи въздушното му пространство, ограничи търговията и културния продан, откакто Сеул разгласи разполагането му през 2016 година, което нанесе сериозен удар на връзките сред двете страни.

Високопоставен чиновник в президентската канцелария на Южна Корея сподели пред кореспонденти в четвъртък, че THAAD е средство за самозащита и в никакъв случай не може да бъде предмет на договаряния, откакто Китай изиска Южна Корея да не разполага повече акумулатори и да ограничи потреблението на съществуващите.

Президентът на Южна Корея Юн Сок-йол, който преглежда системата като ключ към противодействието на севернокорейските ракети, даде обещание да се откаже от обещанията на предходното държавно управление да не усилва разполагането на THAAD и да не взе участие в воден от Съединени американски щати световен противоракетен щит или да основава тристранен боен съюз, включващ Япония.

По време на предизборната си акция консерваторът Юн даде обещание да купи още една батерия THAAD, само че откогато встъпи в служба през май, държавното управление му се концентрира върху това, което публични лица назовават ​​ " нормализиране " на работата на съществуващата система, притежавана и ръководена от Съединени американски щати.

Министърът на външните работи на Южна Корея Парк Джин и неговият китайски сътрудник Ван И, срещайки се във вторник, изследваха способи за възобновяване на договарянията за денуклеаризация със Северна Корея и обновяване на културния продан, като износа на К-поп музика и филми, към Китай.

Говорител на китайското външно министерство сподели в сряда, че двамата са се " разбрали да одобряват взаимно съществено опасенията си и да продължат да работят " благоразумно и вярно " във връзка с този проблем, с цел да се уверят, че той няма да се трансформира в спънка за здравия и постоянен напредък на двустранните връзки ".

Китайският представител сподели на брифинг, че разполагането на THAAD в Южна Корея " подкопава стратегическия интерес на Китай в региона на сигурността ".

Парк обаче съобщи на Ван И, че Сеул няма да съблюдава съглашението от 2017 година, наречено " Трите не ", защото то " не е публично заричане или съглашение ", се споделя в изказване на външното министерство на Южна Корея.

Китай в същото време упорства Южна Корея да съблюдава " едно ограничаване " - ограничение на потреблението на съществуващи акумулатори THAAD. Южна Корея в никакъв случай не е се е съгласявала с сходни ограничавания, само че в сряда представителят на Ван И акцентира, че Китай придава значение на позицията на " трите не и едно ограничаване ".

Министърът на защитата на Южна Корея Лий Йон-суп предизвести, че политиката по повод THAAD няма да се промени без значение от съпротивата на Китай и радарът на системата не може да бъде употребен против Китай.

" Настоящата батарея не е структурирана да играе каквато и да е роля в защитата на Съединени американски щати, а е сложена на място, където може да пази единствено Корейския полуостров ", сподели той пред кореспонденти.

По време на визитата на Парк в източния китайски пристанищен град Циндао, вестникът на Китайската комунистическа партия Global Times похвали Юн за това, че е посочил " самостоятелна дипломация и рационалност по отношение на Китай ", като не се е срещнал лице в лице с ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси, когато тя посети Сеул предходната седмица.

Но вестникът предизвестява, че казусът с THAAD е " огромна скрита заплаха, която не може да бъде избегната в връзките сред Китай и Южна Корея ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР