Възможността да докажем, че недействителните бюлетини са некоректно произведени остава,

...
Възможността да докажем, че недействителните бюлетини са некоректно произведени остава,
Коментари Харесай

Манолова: Възможно е да се стигне до преборяване на гласовете в някои от секциите

" Възможността да потвърдим, че недействителните бюлетини са неточно създадени остава , в случай че съдът допусне броене в някои секции и в другите, в които има направени възражения ".

Така някогашният омбудсман и претендент за кмет на София Мая Манолова разяснява решението на Административния съд да назначи съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза за резултата от локалните избори.

Манолова изрази задоволството си, че Административният съд е почел част от настояванията на Инициативния комитет, само че недоволства по тази причина, че не е почел настояването за наново броене на бюлетините в посочени секции. С спомагателна молба тя е показала многочислени нарушавания в над 100 изборни секции и съдът ще се произнесе за тях на идващото правосъдно съвещание на 2 декември.

" Възможността да има преброяване на гласовете най-малко в част от секциите, в които има груби операции на изборния развой остава ", изрично съобщи Манолова.

Според нея е доста значимо, че съдът е позволил експертиза за това по какъв начин са съставяни изборните описи и по какъв начин са включвани жителите в тях. По думите й би трябвало да бъде изобличен методът, по който се изготвят изборните описи . С разпита на очевидците ще се покажат и тежките нарушавания на изборните правила при приемането на протоколите в Общинската изборна комисия.

Манолова счита, че изборните описи би трябвало да бъдат отваряни от Общинската изборна комисия в наличието на член на ОИК. Тя уточни, че описите са се отваряли в нарушаване на закона от сътрудници, чиновници на Столична община . Тя се надява, че всичко това ще предотврати сходни изборни нарушавания в идващите избори.

При преброени 100% от подадените гласове за кмет на София Йорданка Фандъкова печели 209 542 гласа или 49.98% от вота, а Мая Манолова - 189 176 гласа или 45.13%.

От щаба на претендента за кмет на София Мая Манолова оповестиха, че ще желаят анулиране на изборния резултат още в деня на вота . Няколко дни по-късно те обявиха, че са подготвени с жалбата . От Българска социалистическа партия обявиха, че нямат законови учредения да внасят иск за анулиране на резултатите, защото Мая Манолова бе самостоятелен претендент, подсилен от Българска социалистическа партия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР