ТИР-ове са принудени да карат в аварийната лента по магистрала

...
ТИР-ове са принудени да карат в аварийната лента по магистрала
Коментари Харесай

Неравностите в активната лента на АМ Тракия принуждава ТИР-ове да карат в аварийната

ТИР-ове са принудени да карат в спешната лента по автомагистрала " Тракия " сред Сливен и Нова Загора.

Причината, дейната лента е с доста неравности и водачите избират санкцията, пред заплахата от повреда.

На този декор Министерство на вътрешните работи и Автомобилна администрация до края на година ще ревизират всеобщо рейсовете и тежкотоварните камиони по всички пътища в страната.

От няколко години този сектор от " Тракия " е с неравности в дейната лента. През тази пролет те се оказаха още по-неприятни за водачите. Така ТИР-овете се принуждават да навлязат на половина в лентата за спешно прекъсване, а леките коли да се движат най-вече в изпреварващата лента. Това, несъмнено, крие опасности от произшествия, само че явно за водачите по-големият риск е колите им да аварират. И освен този сектор на " Тракия " е проблем. На пътя София - Самоков има доста дупки и там постоянно се виждат коли със срязани от тези дупки гуми. С доста неравности и дупки е посипан и интернационалния път сред Ямбол и Елхово, там пък постоянно колите навлизат в банкета.

Движението по автомагистрала " Тракия " в сектора от Сливен към Нова Загора става все по-голямо тестване. Неравностите в дейната лента към този момент са толкоз доста, че камионите заемат част от лентата за спешно прекъсване, макар заплахата да бъдат санкционирани.

" Там, където имаме съображение, ние изготвяме предупредителни писма до притежателя на пътя за предприемане на ограничения за премахване на неизправностите. Там, където водачите не се преценяват със съответната конюнктура, ние подхващаме дейности по отношение на тях ", описа Иво Писанов от " Пътна полиция " - ГДНП.

Въпреки неравностите в този сектор на " Тракия " позволената скорост на придвижване остава 140 км. ч, а леките коли се пробват да се движат оптимално в изпреварващата лента, с цел да не подскачат в дейната.

" Ограничението на скоростта или краткотрайната организация на придвижване се вкарва с решение на притежателя на пътя, в съгласие с Министерство на вътрешните работи ", сподели още Иво Писанов.

" Пътна полиция ", Автомобилна администрация, АПИ, Митниците и Национална агенция за приходите към този момент втори месец правят интензивни инспекции на тежкотоварни коли и рейсове по всички пътища в страната. Само за последния месец от 3500 тествани пътните служители на реда са съставили 600 акта за нарушавания.

" Най-често срещаните нарушавания, които сега се записват са неизползването на предпазни колани, непозволено придвижване по пътното платно, също по този начин неспазване на отдалеченост, типичните, които са за страната и които в своята същина водят до настъпване на ПТП ", добави Иво Писанов.

Над 1400 акта пък са съставили чиновниците на Автомобилна администрация на водачи на тежкотоварни камиони и рейсове.

" Техническа нередовност, изискванията, които са размер и размери на ППС и по Закона за автомобилните транспорти, най към този момент тахографскките измервания " изясни Борислав Муеров, изпълнителен шеф на " Автомобилна администрация ".

Муеров добави, че от началото на година са тествани над 23 хиляди камиона и рейсове по пътищата в страната и за нарушавания са формирани близо 4000 акта.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР