Възможностите за включване на националната ни отбранителна индустрия в процеса

...
Възможностите за включване на националната ни отбранителна индустрия в процеса
Коментари Харесай

Тагарев се срещна с Жоел Мейер, обсъдени са възможностите за включване на националната ни отбранителна индустрия в процеса на доставки на боеприпаси на Украйна

Възможностите за включване на националната ни отбранителна промишленост в процеса на доставки на муниции на Украйна в границите на Европейския механизъм за поддръжка на мира (ЕМПМ) са били разисквани на днешната среща на министъра на защитата Тодор Тагарев с посланика на Франция Жоел Мейер. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата, съобщи Българска телеграфна агенция.

ЕМПМ, фонд, от който към този момент бяха отпуснати към 4,6 милиарда военна помощ на Украйна ,

беше основан през 2021 година и умислен като средство, посредством което Европейски Съюз да оказва помощ на разрастващи се страни да си закупуват военна техника. Но скоро след съветската инвазия в Украйна предишния февруари 27-членният блок реши да го употребява за обезпечаване на оръжие за Киев.

По време на срещата са разисквани също опитът и опциите за военно и военно-техническо съдействие ,

плановете за рационализация на Българската войска и придобиването на нови качества за типовете въоръжени сили. Помощта, предоставена досега от България на Украйна за превъзмогване на военния спор и разновидностите за нейното продължение и разширение също бяха измежду дискутираните тематики, осведомят още от МО.

От министерството показват, че по време на диалога е изтъкнато обичайно положителното партньорство на България

и Франция в границите на НАТО и значимата роля на страната ни в източния район на отговорност на Алианса. 

В срещата участваха заместник-министрите на защитата Атанас Запрянов и Станимир Георгиев ,

заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков, шефът на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ бригаден военачалник Радостин Илиев, аташето по защита на Франция полковник Даниел Парпайон, първият консултант на френския дипломат Стефани Петибон и финансовият и стопански консултант Еманюел Булестро.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР