Възможности за задълбочаване на сътрудничеството между България и италианската област

...
Възможности за задълбочаване на сътрудничеството между България и италианската област
Коментари Харесай

Илияна Йотова и областният управител на Емилия-Романя обсъдиха възможностите за сътрудничество

Възможности за задълбочаване на съдействието сред България и италианската област Емилия-Романя разискаха в Болоня вицепрезидентът Илияна Йотова и регионалният шеф Стефано Боначини, който е и президент на Съвета на европейските общини и райони, представляващ над 100 хиляди районни и локални управляващи, в това число и български. Съвместни планове сред България и Емилия-Романя могат да бъдат осъществени посредством Националните проекти за възобновяване и резистентност.

Тема на диалога бяха икономическите последици от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. Област Емилия-Романя е един от най-богатите райони на Европа, главно за нея е индустриалното произвеждане. Областният шеф Стефано Боначини показа пред вицепрезидента Йотова дейностите на италианското държавно управление за преодоляване на енергийната рецесия посредством търсене на различни снабдители и източници на сила, както и непосредствено подкрепяне на най-пострадалите жители и бизнес от растежа на цените.

Общо беше мнението, че Европейският съюз би трябвало да изготви ексклузивен проект с ограничения за усмиряване на европейските стопански системи. Илияна Йотова посочи, че се чака в най-скоро време българското държавно управление да предприеме пакет от ограничения за подкрепяне на жителите и бизнеса поради бързия ритъм на инфлацията.

На срещата беше разисквана и бежанската вълна от Украйна. Една четвърт от украинските бежанци в Италия са в област Емилия-Романя. Вицепрезидентът уточни, че е належащо да се разработят стратегии за интеграцията на тези, които ще останат. Йотова и Боначини бяха безапелационни, че би трябвало да бъдат положени всички старания за дипломатическо решение на спора.

Вицепрезидентът Илияна Йотова благодари за грижата за българската общественост в Емилия-Романя, изключително в тежкото време на пандемията. В региона по публични данни живеят към 5000 български жители.

В срещата участваха и българският дипломат в Италианската република Тодор Стоянов и почетният консул на България за област Емилия-Романя Франко Кастелини.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР