Възможно най-скоро трябва да се промени начинът на ценообразуване на

...
Възможно най-скоро трябва да се промени начинът на ценообразуване на
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: ЕС трябва активно да развива производства и да разчита на собствени енергийни източници


„ Възможно най-скоро би трябвало да се промени методът на ценообразуване на електрическата енергия и тя да не зависи от цената на природния газ. Възможно най-бързо  новият метод на ценообразуване би трябвало да доближи до европейските жители, защото  цената на електрическата енергия е една от главните аргументи за високата инфлация сега в Европа. “ Това сподели евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Цветелина Пенкова пред БНР. Тя разясни, че тази промяна към този момент стартира да се преглежда в Европейския парламент, като се чака договарянията да приключат до юли месец и тя да бъде призната от страните членки и да влезе в действие през есента.
„ За да се случи смяната на ценообразуване на електрическата енергия, е належащо да се сложи повече тежест върху силата, създавана от възобновими източници, която да бъде определяща за тази цена. Търсят се и благоприятни условия за по-дългосрочни контракти,  които да подсигуряват както на потребителите, по този начин и на промишлеността налична и съответна цена “, означи стъпките, които е належащо да се създадат евродепутатът.   Тя открои и нуждата  от вложения в инфраструктурата за съгласуваност сред европейските страни за транспорт на електрическа енергия.
„ Нагласите към нуклеарната енергетика стартират да се трансформират в  позитивна посока, по-скоро съвпадаща с позицията на България. Дори още едно основно законодателство, по което ще работя аз персонално от Групата на социалистите и демократите, е законодателният акт за индустрия с чисти нулеви излъчвания. Това значи, че всички типове технологии с нулеви излъчвания би трябвало да стартират да се създават в Европа “, означи още Цветелина Пенкова. Тя разясни, че това са технологиите за създаване на системи за фотоволтаична и слънчева топлота, за основаване на биогаз и биометан, термопомпи, геотермална сила, акумулатори, електроавтомобили. 
По тематиката за връзките Европейски Съюз – Китай евродепутатът разяснява, че има осъзнаване, че няма по какъв начин да се скъсат взаимоотношенията с Китай, изключително когато става въпрос за стопанска система и търговия. В този подтекст, Цветелина Пенкова посочи, че до няколко години 80% от международното произвеждане в световен мащаб ще идва от Китай и Индия – доста огромна част от индустриалните мощности на света. Тя открои и обстоятелството, че през 2020 година Китай стана най-големият търговски сътрудник на Европейския съюз, като измести Съединени американски щати като размер на търговия. В момента комерсиалните връзки на Европейски Съюз с Китай възлизат на над 2,5 милиарда евро на ден. „ Трябва да развиваме тези връзки, само че като стратегически равни сътрудници, а не да сътворяваме зависимости. Целим да развиваме и нашата индустрия в произвеждане на доста от тези съставни елементи, които сега внасяме от Китай. Но би трябвало да сме наясно, че даже и да изместим огромна част от производството им тук, ние отново ще бъдем подвластни за вноса на избрани запаси и първични материали. Идеята е да го създадем по допустимо най-балансирания метод, без да скъсваме по никакъв метод комерсиалните взаимоотношения с Китай “, разяснява евродепутатът. Цветелина Пенкова показа и упованията, че в случай че Китай досега беше главен експортьор и доставчик и на запаси, и на артикули за останалата част на света, в идващите 10 години Китай ще стане и потребител.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР